Razstava o tantri bo razbila stereotipe

Tantro preradi povezujemo s spolnostjo in jogo, opozarjajo kustosi. Britanski muzej bo predstavil pomembno filozofijo.
Fotografija: Tantro bodo predstavili kot filozofijo in gibanje. FOTO: Britanski muzej
Odpri galerijo
Tantro bodo predstavili kot filozofijo in gibanje. FOTO: Britanski muzej

Nikar ne pričakujte promiskuitetnih vsebin in povezav s pop kulturo, poudarjajo v znamenitem Britanskem muzeju, kjer načrtujejo nadvse zanimivo razstavo Tantra: Od razsvetljenja do revolucije. V ospredju bosta splet filozofije in ritualov in zgodovinsko ozadje, ki ima temelje že v šestem stoletju v Indiji.
 

Ni samo doseganje užitka


Tantra uči, kako preusmerjati svoje želje z namenom ustvarjanja energije in kako s to varčevati, ne gre za poučevanje spolnih tehnik, ki jih je nekoč opeval (a pozneje zanikal takšne prakse z ženo) glasbenik Sting, ki naj bi se z ženo predajal večurnim tantričnim spolnim seansam. Pozneje je izjave ovrgel in se opravičil, da je bil med intervjujem pijan, a ga mnogi še vedno zbadajo na račun drzne izjave in povprašujejo o proučevanju kamasutre.

Izjave o sedemurnem seksu so bile plod pijanosti, tantra ni seksualno orodje! FOTO: Reuters
Izjave o sedemurnem seksu so bile plod pijanosti, tantra ni seksualno orodje! FOTO: Reuters
A takšna so le zahodnjaška prepričanja, je pojasnila kustosinja Imma Ramos, ki poudarja, da v sodobni kulturi tantro preradi povezujemo s seksom in tudi jogo ter predvsem doseganjem užitka, v resnici pa gre za filozofijo. O tem bodo pričali tantrični rokopisi, ki so nastali v Nepalu v 12. stoletju, skupno okoli 100 eksponatov pa bo predstavilo tudi pomen ženske božanske moči, ki premaguje moško ranljivost in občutljivost.

Tantra je bila pomembno orodje pri doseganju indijske neodvisnosti spod britanske krone, tako je še vedno tudi dragocena podlaga za feministična gibanja. Na tapeti bo sodobno vprašanje spola, razstava pa bo obravnavala tudi obravnavanje tantre kot osnove za politične proteste v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja ter povezave s svobodno ljubeznijo, piše časnik The Guardian.


Tantra je še vedno slabo razumljena, zato je takšna razstava tako rekoč nujna, da vzhodnjaško filozofijo znova približajo javnosti, a v resnični, ne pa popačeni, populistični in protikapitalistični podobi, kakršna se je je prijela v minulem stoletju. Britanski muzej sicer hrani eno večjih zbirk gradiva o tantri na svetu, na ogled bo od 23. aprila do 26. julija, vabijo v znameniti ustanovi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije