TEHNIČNA NAPAKA

Razlog za izbruh nasilja med izdelovalci i-phonov: na račun namesto 402 prejeli le 4 evre

Za proteste zaposlenih v tovarni pametnih telefonov kriva tehnična napaka. V Foxconnu zagotavljajo izplačilo dogovorjenega zneska.
Fotografija: Upor delavcev je sprožilo nakazilo plače. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Upor delavcev je sprožilo nakazilo plače. FOTO: Twitter

Za sredin izbruh nasilja med zaposlenimi in varnostnim osebjem v okolici največje tovarne pametnih telefonov iphone na Kitajskem je bila kriva napaka pri izplačilu plač, so pojasnili v tajvanskem podjetju Foxconn, lastniku industrijskega obrata v Pekingu. Po pojasnilih delavcev so ti za plačilo prejeli nekajkrat nižje zneske od dogovorjenih.

»Naša ekipa je zadevo proučila in ugotovila, da je med postopkom izplačila prišlo do tehnične napake,« so navedli v podjetju. »Opravičujemo se za napako pri vnosu v računalniški sistem in zagotavljamo, da je dejansko izplačilo enako dogovorjenemu,« so dodali. Po njihovih zagotovilih še naprej aktivno komunicirajo z zaposlenimi, ki so jih napačne informacije prizadele, plače in bonusi vseh zaposlenih pa bodo »izplačani v skladu s politiko podjetja«.

Tajvansko podjetje je eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.
Tajvansko podjetje je eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.
Na videoposnetkih, ki so zaokrožili po družabnih omrežjih, je videti na stotine delavcev, ki so korakali po cesti, z nekaterimi so se spopadli policisti in ljudje v zaščitnih oblekah. Podrobnejšo sliko je razkril eden od zaposlenih v podjetju; kot je pojasnil, so nasilni protesti izbruhnili, potem ko so zaposleni, ki so s podjetjem podpisali pogodbo, da bodo za vsaj 30 dni dela prejeli plačilo v višini 3000 juanov (402 dolarja), na račune prejeli 30 juanov (4,02 dolarja). Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke. Tajvansko podjetje je med drugim eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Foxconn je v omenjenem obratu zabeležil porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto v mestu, tam dela približno 200.000 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije