VIKENDI NA CRESU

Razkrivamo, kakšne so danes počitniške hišice, ki so jih prodajali na dražbi (FOTO)

Najdražjo hišico Primorja na Cresu prodali za 360 tisočakov. Nedovoljeno gradnjo že preprečili.
Fotografija: Hišica 110, ki je bila prodana za rekordni znesek. FOTO: Primorje
Odpri galerijo
Hišica 110, ki je bila prodana za rekordni znesek. FOTO: Primorje

Oktobra lani je stečajni upravitelj Primorja razpisal dražbo za 38 počitniških hiš v naselju Stara gavza na otoku Cres. Hišice so šle za med, cene pa so poletele v nebo, želeli so si jih tako domači kot tudi tuji kupci. Zaradi epidemije in velikega zanimanja so izvedli elektronske dražbe. Izklicne cene za hiške so bile postavljene med 63.000 in 90.020 evri, a je bil končni izkupiček bistveno višji. Skupni izkupiček dražbe je znašal 7,65 milijona evrov.

Hišica s številko 110 je dobila novo preobleko in ograjo. FOTO: Bralka Darja
Hišica s številko 110 je dobila novo preobleko in ograjo. FOTO: Bralka Darja

Največ so iztržili za hišico z oznako 110. Izklicna zanjo je bila 77.816 evrov, prodajali so jo na prvi dražbi, kupec pa je zanjo odštel neverjetnih 360 tisočakov – za kvadratni meter je torej plačal 8944 evrov. Stoji v prvi vrsti, povsem na robu naselja, in je velika natanko 40,25 kvadratnega metra. Novi lastnik, po navedbah nekaterih naj bi šlo za Italijana, je hišico v tem času nekoliko prenovil in ogradil s kamnito ograjo. Fotografija, ki smo jo pridobili v uredništvu, razkriva, kako je bila videti pred prenovo in kako je videti po njej.

Gradbišče zaprli

Nekatere hišice v naselju so bile že deležne prenove, številne pa nanjo še čakajo. Ena od teh, ki so se že precej spremenile, je hišica z oznako 107. Izklicna cena za to, prav tako 40,25 kvadratnega metra veliko hišico je bila postavljena pri 70.816 evrih. Na dražbi se je zanjo potegovalo 114 dražiteljev, končna cena pa se je ustavila pri 240.000 evrih, kar pomeni, da je bila cena kvadratnega metra 5962 evrov.

Gradbišče je zaprla inšpekcija. FOTO: Bralka Darja
Gradbišče je zaprla inšpekcija. FOTO: Bralka Darja

Creški župan se je lani čudil nad zanimanjem in zneski, ki so poskočili v nebo, že pred nakupom pa je interesente opozoril, da so le lastniki hiš, ne pa tudi zemljišča, na katerem stojijo. A nekaterih, kot kaže, to ni ustavilo, da si ne bi poskušali narediti svoje počitniške nepremičnine še bolj udobne. Novi lastniki hišice z oznako 107 so preprosto razširili teraso in pod njo umestili dodaten prostor. Kot kaže, pa ni šlo po načrtu, saj je inšpekcija gradbišče zaprla. V županovem uradu na Cresu smo želeli preveriti, kolikokrat je morala inšpekcija v naselju po dražbi ukrepati in kakšni so postopki pri prenovi, a so nam pojasnili, da niso pristojni za odgovarjanje na takšna vprašanja. Napotili so nas na državni inšpektorat, njihove odgovore pa še čakamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije