Razkrito, kdo so Slovenci, ki bodo prvi smeli na morje na Hrvaško

Češke turistične agencije predlagale, da bi zdravi Čehi lahko potovali v Slovenijo in na Hrvaško.
Fotografija: Slovence, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine, skrbi, ali bodo letos sploh lahko prišli do njih. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Slovence, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine, skrbi, ali bodo letos sploh lahko prišli do njih. FOTO: Getty Images/istockphoto

Na Hrvaškem želijo počitnice tudi letos preživeti mnogi Slovenci, saj jih ima veliko tam prikolice ali počitniške hiše. Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem v lasti približno 110.000 stanovanj, hiš in počitniških hiš, večinoma v hrvaški Istri in na Kvarnerju.

Ljudje iz drugih držav, ki imajo hiše in plovila na Hrvaškem, bodo zagotovo želeli obiskati svojo lastnino. To bodo prvi turisti na Hrvaškem, ko bodo epidemiološke razmere dovoljevale potovanja, je dejal hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Preko posebnih koridorjev v varne države

Po mnenju Cappellija želijo mnogi obiskati Hrvaško tudi zaradi njene dobre epidemiološke slike. Cappelli se je pred začetkom seje hrvaške vlade tako odzval na poročanje, da je ena izmed čeških turističnih agencij češki vladi predlagala, da Čehom, ki bi imeli zdravniško potrdilo, da niso okuženi, dovoli potovanje v kraje z nizko stopnjo okužb, med prvimi na tem seznamu pa sta Slovenija in Hrvaška. Na Češkem načrtujejo, da bi turisti z zdravniškimi potrdili prihajali na Hrvaško s posebnimi letali v Split in Dubrovnik ali z avtomobili po določenih zračnih in cestnih koridorjih, ne da bi potem morali v obvezno 15-dnevno samoizolacijo ali karanteno, poroča Jutarnji list.

Hrvaški minister za turizem je odgovoril, da gre za pričakovani poskus čeških turističnih agencij, da bi ponovile dosedanje dobre poslovne rezultate na Hrvaškem. Kot je izpostavil, so strogi hrvaški zdravstveni ukrepi za zajezitev epidemije v državi prispevali k podobi Hrvaške kot ene izmed najvarnejših držav, ko gre za okužbe z novim koronavirusom.

Reševanje turizma

Podobne predloge minister pričakuje tudi iz drugih držav, a bo po njegovem mnenju vse odvisno od uspešnosti boja proti pandemiji v posameznih državah.

Cappelli je med drugim dejal, da možnosti za reševanje letošnjega turistične sezone vidijo najprej v namestitvah v kampih, v osamljenih hišah v naravi in v navtičnem turizmu. Bivanje bodo morda lahko zagotovili tudi nekateri hoteli, ki imajo razmere za izvajanje vseh epidemioloških ukrepov. Potrdil je tudi, da nameravajo uvesti turistično kartico za hrvaške turiste. Gre za projekt crokartice, na katero bodo lahko delodajalci zaposlenim nakazali do 2500 kun (338 evrov) za počitniške dejavnosti na Hrvaškem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije