KAR 54 JIH JE

Razkrito, kaj počnejo kitajske policijske postaje po svetu

Nadzorovale naj bi delovanje kitajskih disidentov.
Fotografija: Prežijo na disidente, denimo ob obletnici pokola na trgu Tienanmen. FOTO: Lam Yik, Reuters
Odpri galerijo
Prežijo na disidente, denimo ob obletnici pokola na trgu Tienanmen. FOTO: Lam Yik, Reuters

Kitajska naj bi imela po svetu kar 54 policijskih postaj, nezakonitih seveda, prek katerih naj bi nadzorovala kitajske disidente, v nekaterih primerih pa naj bi na teh »postajah« lahko kitajski izseljenci mimo diplomatske in konzularne službe urejali nekatere administrativne zadeve, denimo, podaljševali kitajska vozniška dovoljenja. Da ima Kitajska ilegalne policijske postaje v tujini, sta pred dnevi prva poročala nizozemska medija RTL Nieuws in Follow the Money. Objavila sta namreč zgodbo kitajskega disidenta Wanga, ki je dejal, da ga na Nizozemskem preganja kitajska policija.

Sistematično nadlegovanje

Novinarjem je povedal, da ga je v začetku leta poklical nekdo, ki je trdil, da je z ene od takšnih postaj, in ga pozval, naj se vrne na Kitajsko ter »uredi svoje težave in pri tem pomisli na svoje starše«. Wang je opisal sistematično kampanjo nadlegovanja in ustrahovanja, ki jo po njegovem mnenju organizirajo kitajski vladni agenti.

Odzval se je tudi tiskovni predstavnik nizozemskega zunanjega ministrstva, ki je dejal, da je prisotnost tovrstnih agencij na Nizozemskem nezakonita, in obljubil, da bodo oblasti dejavnosti postaj raziskale in ustrezno ukrepale. Preiskavo na Nizozemskem je sprožila objava poročila nevladne organizacije Safeguard Defenders s sedežem v Španiji. Ugotovili so, da so kitajski uradi za javno varnost ustanovili 54 »čezmorskih policijskih postaj« na petih celinah in v 21 državah.

Večina jih je v Evropi, od tega devet v Španiji, štiri v Italiji in tri v Veliki Britaniji. Ustanovljene naj bi bile za boj proti mednarodnemu kriminalu, v resnici pa izvajajo »operacije prepričevanja«, katerih cilj je prisiliti osebe, ki naj bi nasprotovale kitajskemu režimu, da se vrnejo domov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije