PREVARA

Razkrili še eno Titovo prevaro? V njegovi krsti našli nekaj drugega

Obveščevalec trdi, da v krsti ni bilo Titovo truplo, temveč kup pesek. Razkril je tudi, zakaj ga niso balzamirali.
Fotografija: Vdova Jovanka Broz v Hiši cvetja, kjer je Tito pokopan. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vdova Jovanka Broz v Hiši cvetja, kjer je Tito pokopan. FOTO: Reuters

Tudi pogreb nekdanjega maršala Josipa Broza Tita 8. maja 1980 je bil pod nadzorom Službe državne varnosti nekdanje Jugoslavije. Ta je bil velika preizkušnja za jugoslovanski varnostni sistem in tajne službe, saj so morali poskrbeti za šeststo pomembnih gostov.

Dr. Obren Đorđević, ki je 40 let delal v službi državne varnosti in je bil načelnik službe za državno varnost Srbije, po pisanju tujih medijev trdi, da v Titovi krsti, ki je bila postavljena na ogled v zvezni skupščini, ni bilo Titovega trupla, ampak le pesek.


Titovo telo je bilo polno zdravil


»Ko je Josip Brozi Tito umrl, so posamezni člani predsedstva SFRJ, predvsem Stevan Doronjski in Stane Dolanc, želeli, da se Titovo truplo balzamira in postavi v mavzolej, kot so tudi Lenina na Rdečem trgu. Titovo telo pa je bilo polno raznih zdravil, zato je začelo prehitro razpadati in okoli sebe širiti neprijeten vonj. Iz medicinskih in higienskih razlogov so se predvsem Dolanc, Brane Mikulić in Doronjski odločili, da ga bodo pokopali v krsti brez trupla. V krsti, ki je bila razstavljena v zvezni skupščini SFRJ, je bil pesek,« je povedal nekdanji načelnik srbske službe za državno varnost Đorđević.

Pojasnil je, da nekateri trdijo, da so ga tako pokopali, ker naj bi se nekdanji šef Službe državne varnosti Mitja Kraigher bal morebitne diverzije emigrantov. Đorđević trdi, da je za tem stal policijski minister Dolanc, ker se je pripravljal, da bo nasledil Tita. »O tem nihče ni nič vedel, razen  Doronjskega in ljudi iz najožjega Titovega varnostnega kroga. To je bila zadnja Titova prevara,« zaključi Đorđević.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije