SPORI

Putin ZDA očita: Podaljšati želijo konflikt v Ukrajini

Obtožil jih je tudi, da podpihujejo spore drugod po svetu.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ZDA obtožil podpihovanje konfliktov po vsem svetu. »Razmere v Ukrajini kažejo, da si ZDA prizadevajo podaljšati ta konflikt. In popolnoma enako ravnajo v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, kjer podpihujejo možnost konfliktov,« je dejal v govoru na odprtju varnostne konference v Moskvi prek videopovezave.

Od uvedbe zahodnih sankcij proti Rusiji si Putin prizadeva okrepiti vezi z afriškimi in azijskimi državami, zlasti s Kitajsko. Glede nedavnega obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu dejal, da ta »ameriška pustolovščina ni le izlet posameznega neodgovornega politika, temveč del načrtne, zavestne strategije ZDA za destabilizacijo in povzročitev kaosa v regiji in svetu«. Po Putinovi oceni je bil obisk »brezsramna demonstracija nespoštovanja suverenosti drugih držav«, pa tudi nespoštovanja obveznosti ZDA v mednarodni skupnosti.

Rusija solidarna s Kitajsko

Moskva je bila med nedavnim obiskom ameriške političarke na Tajvanu, ki ga Kitajska dojema kot svoje ozemlje, popolnoma solidarna s Kitajsko, katere vojska je v odzivu na obisk izvedla obsežne večdnevne vaje v bližini otoka. Nove vojaške vaje je nato Peking ukazal v ponedeljek, kot odgovor na obisk delegacija ameriških kongresnikov v Tajpeju.

Glede vojne v Ukrajini, ki jo je pred skoraj šestimi meseci napadla Rusija, pa je na današnji konferenci spregovoril tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu in zavrnil možnost, da bi Rusija v Ukrajini uporabila jedrsko orožje. »Z vojaškega vidika v Ukrajini ni potrebe po uporabi jedrskega orožja, da bi dosegli zastavljene cilje.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas