WAGNER

Putin zahteva, da najemniški vojaki umrlega vodje prisežejo zvestobo Rusiji

Ruski predsednik zavrnil navedbe, da so ruske oblasti odredile umor Prigožina.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Reuters Connect
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Reuters Connect

Ruski predsednik Vladimir Putin je vse člane ruske najemniške vojske Wagner in drugih ruskih zasebnih vojaških skupin v petek pozval, naj prisežejo zvestobo ruski državi. Odlok je podpisal dva dneva po strmoglavljenju letala, v katerem je umrlo vseh deset ljudi na krovu, domnevno tudi vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin.

Odlok je začel veljati v petek, takoj po tem, ko so v Kremlju zavrnili navedbe, da naj bi ruske oblasti odredile umor Prigožina. Govorice so označili za popolno laž in špekulacije z Zahoda ter dodali, da bo okoliščine nesreče razjasnila preiskava.

Prisega kot korak k oblikovanju duhovnih in moralnih temeljev obrambe

Odlok velja za vse, ki sodelujejo pri vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe. Besedilo prisege, ki je v odloku opisana kot korak k oblikovanju duhovnih in moralnih temeljev obrambe Rusije, vsebuje vrstico, v kateri se tisti, ki podpišejo prisego, zavežejo, da bodo strogo upoštevali ukaze poveljnikov in višjih vodij.

Analize DNK umrlih še niso končane

Letalo z desetimi osebami na krovu je strmoglavilo pri Moskvi, med letom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med potniki ponesrečenega letala tudi Prigožin, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet.

Ruski preiskovalci so v petek našli črni skrinjici in vseh deset trupel. Trenutno še opravljajo analizo DNK, da bi lahko potrdili identiteto preminulih.

Preminulim v strmoglavljenju letala je v četrtek sožalje izrekel tudi Putin. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije