Putin: Za boj proti koronavirusu bo morda potrebna vojska

V Rusiji velik skok števila okužb z novim koronavirusom.
Fotografija: FOTO: Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Via Reuters

V Rusiji so samo včeraj zabeležili več kot 2.500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi do zdaj. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi.

S tem je Rusija po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj. Smrtnih žrtev, povezanih z novim koronavirusom, so v Rusiji zabeležili 150, kar je po navedbah dpa razmeroma malo za tako veliko državo.

Stroge omejitve gibanja

Večina ruskih regij je sledila vzoru Moskve in odredila stroge omejitve gibanja. Ruski predsednik Vladimir Putin je svetoval državljanom, naj do konca meseca ostanejo doma in hodijo ven le za najnujnejše opravke. Zaradi epidemije državi grozi podvojitev števila brezposelnih. Po ocenah predsednika ruskega računskega sodišča Alekseja Kudrina se bo to dvignilo na osem milijonov, njegova predvidevanja pa so po navedbah dpa potrdili tudi v sindikalnih organizacijah. Februarja je bilo v Rusiji brez dela 3,4 milijona ljudi.


Putin je odredil zaprtje vseh nenujnih storitev do konca aprila, a z rednim izplačilom plač delavcem. Še posebej mala in srednja podjetja se zaradi tega čutijo ogrožena in napovedujejo odpuščanja. Kot je še povedal predsednik, bi Rusija za pomoč v boju proti virusu lahko aktivirala tudi vojsko. Ob tem je spomnil, tako BBC, da so to storili tudi v Italiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije