RUSIJA

Putin: Za boj proti koronavirusu bo morda potrebna vojska

Objavljeno 14. april 2020 07.20 | Posodobljeno 14. april 2020 08.21 | Piše: S. U.

V Rusiji velik skok števila okužb z novim koronavirusom.

FOTO: Via Reuters
V Rusiji so samo včeraj zabeležili več kot 2.500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi do zdaj. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi.

S tem je Rusija po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj. Smrtnih žrtev, povezanih z novim koronavirusom, so v Rusiji zabeležili 150, kar je po navedbah dpa razmeroma malo za tako veliko državo.

Stroge omejitve gibanja

Večina ruskih regij je sledila vzoru Moskve in odredila stroge omejitve gibanja. Ruski predsednik Vladimir Putin je svetoval državljanom, naj do konca meseca ostanejo doma in hodijo ven le za najnujnejše opravke. Zaradi epidemije državi grozi podvojitev števila brezposelnih. Po ocenah predsednika ruskega računskega sodišča Alekseja Kudrina se bo to dvignilo na osem milijonov, njegova predvidevanja pa so po navedbah dpa potrdili tudi v sindikalnih organizacijah. Februarja je bilo v Rusiji brez dela 3,4 milijona ljudi.

Za popolno ustavitev širjenja virusa bo potrebno cepivo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je smrtnost zaradi covida-19 desetkrat večja kot pri prašičji gripi H1N1, ki je leta 2009 povzročila pandemijo. Do zdaj je za to boleznijo po svetu umrlo že več kot 111.000 ljudi, največ v ZDA. WHO je pozval, naj bo morebitna odprava ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa počasna.

Kot je dejal direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, bo za popolno ustavitev širjenja novega virusa potrebno varno in učinkovito cepivo. WHO je sicer objavil, da za zdaj ni dokazov o tem, da bi cepivo proti tuberkulozi varovalo pred okužbo z novim koronavirusom.

Putin je odredil zaprtje vseh nenujnih storitev do konca aprila, a z rednim izplačilom plač delavcem. Še posebej mala in srednja podjetja se zaradi tega čutijo ogrožena in napovedujejo odpuščanja. Kot je še povedal predsednik, bi Rusija za pomoč v boju proti virusu lahko aktivirala tudi vojsko. Ob tem je spomnil, tako BBC, da so to storili tudi v Italiji.
Deli s prijatelji