OBARVANA RDEČE

Putin razglasil katastrofo in ponorel: Ste pri zdravi pameti?

Reka v Arktičnem krogu obarvana rdeče.
Fotografija: Putin je ukazal preiskavo dogodka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Putin je ukazal preiskavo dogodka. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je razglasil izredne razmere, potem ko se je v reko Ambarnaja znotraj arktičnega kroga v sibirski regiji Krasnojarsk razlilo 20 tisoč ton dizelskega goriva.

Razlitje se je zgodilo v petek, ko se je v elektrarni v bližini mesta Norilsk zrušil rezervoar za gorivo. Elektrarna je v lasti družbe NorNickel, Putin pa je njene lastnike v video konferenci obtožil, da so poskušali razlitje prikriti. »Zakaj smo za to izvedeli šele dva dni kasneje? Ali moram res za take dogodke izvedeti z družbenih omrežij? Ali ste pri zdravi pameti?« je besnel dolgoletni ruski voditelj na direktorja družbe Sergeja Lipina

Guverner Krasnojarska je Putinu povedal, da je za incident izvedel šele v nedeljo, ko so bile alarmantne novice in fotografije objavljene na družbenih omrežjih. Putin, ki je ob tem izrazil šok, se je strinjal z njim, da gre za nacionalno katastrofo. Ukazal je podrobno preiskavo, med kar tremi kazenskimi preiskavami pa so do zdaj eno osebo priprli.



»Gre za veliko površino, to bomo težko rešili,« je povedal Aleksej Knjižnikov iz organizacije World Wildlife Fund. Ruski okoljski minister Dmitrij Kobiklin je kot mogočo rešitev omenjal, da bi gorivo zažgali, a je prišel do zaključka, da bi bilo to prenevarno in da bi lahko s tem povzročili še večje težave. Ker je Putin razglasil izredne razmere, bodo tja poslali dodatne sile, ki bodo pomagale pri čiščenju.



Glede na obseg razlitja gre za drugo največjo nesrečo v ruski zgodovini. Ruski mediji poročajo, da onesnaženje obsega 350 kvadratnih kilometrov. Oljne madeže je odneslo dobrih sedem kilometrov daleč, reka Ambarnaja pa se je obarvala rdeče. Podjetje NorNicel je bilo v podobno razlitje vpleteno že leta 2016, ko se je iz ene njenih tovarn razlilo gorivo v bližnjo reko in jo prav tako obarvalo rdeče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije