TUJCI BI SE, DOMAČI NE

Putin prižgal zeleno luč za cepilni turizem v Rusiji

Za tujce bo cepljenje plačljivo.
Fotografija: Vladimir Putin pozval dražvljane, naj se cepijo. FOTO: Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin pozval dražvljane, naj se cepijo. FOTO: Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes uradno pritrdil načrtom, po katerih bodo začeli v Rusiji v kratkem – predvidoma julija – s cepivom proti covidu 19 sputnik V cepiti tudi tujce, ki pa bodo morali za to plačati.

Tujci sicer že nekaj časa prihajajo v Rusijo in se tam cepijo, a ruska vlada ima zdaj nalogo, da to tudi uradno dovoli in uredi ter med drugim določi ceno cepiva.

Putin je sicer danes v svojem govoru na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu zatrdil, da je interesa za cepljenje s sputnikom V v tujini veliko. Shema cepilnega turizma naj bi uradno stekla julija.


Veliko nezaupanje v Rusiji

Sputnik V je trenutno registriran v 66 državah, na dovoljenje za uporabo v EU in ZDA pa še čaka. V Rusiji je cepivo brezplačno za vse ruske državljane, a za cepljenje se jih je odločilo relativno malo, razlog za to pa je predvsem nezaupanje v skupno tri cepiva domače izdelave. Zahodna cepiva v Rusiji medtem nimajo dovoljenja za uporabo.

Putin je sicer današnji govor izkoristil za poziv sodržavljanom, naj se odločijo za cepljenje ter tako zaščitijo sami sebe in svoje bližnje. Izpostavil je, da ruski organi doslej niso potrdili niti enega samega primera smrti zaradi cepljenja ter da imajo cepiva zelo malo stranskih učinkov, obenem pa so zelo, več kot 96-odstotno učinkovita.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije