O DOBAVAH IN VOJNI

Putin Nemčiji in Franciji: Ne pošiljajte več orožja Ukrajini

Skoraj uro in pol je trajal telefonski pogovor med predsedniki.
Fotografija: Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Supreme Eurasian Economic Council involving the Eurasian Economic Union's (EAEU) heads of states via a video link in Moscow, Russia May 27, 2022. Sputnik/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Supreme Eurasian Economic Council involving the Eurasian Economic Union's (EAEU) heads of states via a video link in Moscow, Russia May 27, 2022. Sputnik/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko dodatno destabilizirale razmere na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil pripravljenost pri iskanju načinov za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč. Rusija je pripravljena iskati načine za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je Putin zagotovil Macronu in Scholzu, so sporočili iz Kremlja. »Povečanje dobav ruskih gnojil in kmetijskih proizvodov bo tudi pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij,« je ruski predsednik sporočil obema.

Scholz in Macron sta Putina med 80-minutnim telefonskim pogovorom pozvala k razglasitvi premirja in umiku ruskih sil iz Ukrajine. Prav tako sta ga pozvala k neposrednim pogajanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in k izpustitvi 2500 ukrajinskih borcev, ki so jih zajele ruske sile ob koncu bitke za Mariupol. Do telefonskega pogovora voditeljev treh držav je prišlo na prošnjo Macrona in Scholza, so sporočili iz urada nemškega kanclerja.

Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariom Draghijem. Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Dodatne težave na svetovnem prehranskem trgu je povzročila še ruska blokade ukrajinskih pristanišč, za kar pa v Moskvi krivijo Ukrajince, ki naj bi minirali vode v Črnem morju in s tem onemogočili varno plovbo civilnim ladjam. Intenzivni spopadi zadnje dni potekajo prav na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile postopoma izrivajo ukrajinsko vojsko iz regije Donbas.

image_alt
Šok pred koncertom: v Ljubljani aretirali sodelavko skupine Pussy Riot (FOTO)

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas