EDWARD SNOWDEN

Putin najbolj znanega žvižgača nagradil z ruskim državljanstvom

Edward Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Via Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo.

Pobegli žvižgač je sicer že novembra 2020 dejal, da je zaprosil za rusko državljanstvo in da si bo pri tem prizadeval ohraniti državljanstvo ZDA.

Edward Snowden. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters
Edward Snowden. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil.

Za državljanstvo bo zaprosila tudi njegova žena, hči ruski potni list že ima

Moskva je pred nekaj leti omilila stroge zakone o državljanstvu in posameznikom omogočila, da lahko prejmejo ruske potne liste, ne da bi se odrekli svojega prvotnega državljanstva.

image_alt
Razkrito, kje se v resnici skriva Putin: to je pravi raj v treh nadstropjih (FOTO in VIDEO)

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je povedal, da bo tudi žvižgačeva soproga Lindsay Mills zaprosila za rusko državljanstvo, in dodal, da ima njuna hči že ruski potni list, saj se je rodila v tej državi. V luči ruske mobilizacije pa je odvetnik dodal, da Snowdna ne bodo vpoklicali, saj nima izkušenj v ruski vojski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem pojasnil, da je Snowden na lastno prošnjo prejel rusko državljanstvo, in dodal, da se Putin za zdaj ne namerava srečati z novim sodržavljanom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije