NAPETOSTI V UKRAJINI

Putin na pogovore z Bidnom, uradniki obveščevalnih služb: Ruska invazija se začne v sredo

Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve o pozivu slovenskim državljanom k umiku iz Ukrajine.
Fotografija: FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Sputnik, Via Reuters

Seznam držav, ki iz bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane k odhodu iz Ukrajine, je vse daljši. Pozivu ZDA, Velike Britanije, Latvije, Estonije in Nizozemske, naj njihovi državljani čim prej zapustijo Ukrajino, sta se danes pridružili tudi Avstralija in Nova Zelandija.

image_alt
Bo Rusija napadla že v nekaj dneh? Biden: To bi lahko pripeljalo do tretje svetovne vojne

Tako avstralska kot novozelandska vlada sta svoje državljane danes pozvali, naj zapustijo državo, dokler so še na voljo komercialni leti. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da so razmere v Ukrajini »zelo resne«. »Če bo tam prišlo do konflikta, bodo razmere zelo negotove. /.../ Že nekaj časa je jasno sporočilo, da bi si Avstralci v Ukrajini morali prizadevati za izhod iz države,« je dejal.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu dejal, da diplomatska pot k preprečitvi konflikta v Ukrajini ostaja odprta, vendar mora Moskva zmanjšati pritisk in »začeti pogovore v dobri veri«. 

Z ruskega zunanjega ministrstva pa so po pogovoru sporočili, da je Lavrov obtožil ZDA netenja konflikta v Ukrajini. »Propagandna kampanja ZDA in njenih zaveznikov v zvezi z 'rusko agresijo' proti Ukrajini sledi provokativnim ciljem,« je dejal. Izrazil naj bi prepričanje, da se Kijev »spodbuja k sabotaži dogovorov iz Minska in škodljivim poskusom vojaške rešitve problemov v Donbasu«, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva vedno znova očita Kijevu, da ne izpolnjuje svojih obveznosti iz mirovnega načrta, ki je bil sklenjen leta 2015 v beloruskem Minsku glede omenjene proruske regije na vzhodu Ukrajine.

Rusija je v zadnjem času ob meji z Ukrajino namestila več kot 100.000 svojih vojakov, v Črnem morju pa začela obsežne vojaške vaje. ZDA so v petek opozorile, da bi Rusija lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino, in pozvale ameriške državljane, naj takoj zapustijo to državo. Temu zgledu so sledile tudi nekatere druge države, med drugim Nemčija, Belgija, Španija in Italija, del svojega diplomatskega osebja je iz Ukrajine umaknila tudi Rusija.

Slovenija pozorno spremlja dogajanje

Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti. Pozivu so nato v petek sledile še Latvija in Estonija ter Nizozemska.

Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve o pozivu slovenskim državljanom k umiku iz Ukrajine. Kot je za 24ur v petek dejal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter, Slovenija razmere pozorno spremlja in je neprestano v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu. Slovenija sicer zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetuje potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije