BRAZILIJA

V enem dnevu padlo toliko padavin kot v enem mesecu, ugasnilo 36 življenj (FOTO)

Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je sprožilo močno deževje, so v brazilski zvezni državi São Paulo med vikendom odnesli 36 življenj.
Fotografija: Ilhabela, Brazilija. FOTO: Tribuna Do Povo/caio Gomes Tribuna Do Povo Via Reuters
Odpri galerijo
Ilhabela, Brazilija. FOTO: Tribuna Do Povo/caio Gomes Tribuna Do Povo Via Reuters

Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je sprožilo močno deževje, so v brazilski zvezni državi São Paulo med vikendom odnesli 36 življenj, so v nedeljo sporočile oblasti. V vodni ujmi prizadeta območja bo danes obiskal predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva. 

Iz zvezne države niso navedli števila poškodovanih in pogrešanih, po besedah načelnika tamkajšnje civilne zaščite Henguela Pereire, ki jih je izrekel za časnik Folha de São Paulo, pa bo še »veliko več smrti«.

Guverner São Paula Tarcisio de Freitas je razglasil izredne razmere v petih najhuje prizadetih priobalnih mestih. Hkrati je sprostil 1,5 milijona ameriških dolarjev, namenjenih za reševalne operacije.

Brazilski predsednik Lula da Silva je napovedal, da bo poplavljena območja obiskal danes. Na pomoč pri reševanju je že priskočila vojska.

V ujmi je po sedanjih podatkih brez domov ostalo 228 ljudi, 338 jih je bilo evakuiranih. Najhuje je bilo v kraju São Sebastião, 200 kilometrov severno od São Paula, kjer je po navedbah mestnih oblasti v 24 urah padlo 60 centimetrov dežja. To je skoraj dvakrat toliko padavin, kot jih sicer pade v celotnem mesecu.

Na posnetkih televizijskih kamer in številnih objav na družbenih omrežjih je videti uničujoče posledice in obseg naravne nesreče, ki je prizadela São Paulo v času pustnega vikenda.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije