VESOLJE

Prva ženska že čaka na sprehod po Luni

Znani kandidati Nasinega programa Artemida. Med potniki v vesolje tudi temnopolti.
Fotografija: Jessica Meir (levo) in Christina Koch sta pisali zgodovino. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Jessica Meir (levo) in Christina Koch sta pisali zgodovino. FOTO: Nasa

Nedavno je na sestanku Nacionalnega vesoljskega sveta na Cape Canaveralu podpredsednik ZDA Mike Pence naznanil četico astronavtov, ki so kandidati za vnovični obisk Lune v sklopu programa Artemida. So iz različnih okolij, imajo različno izobrazbo in izkušnje. Joseph Acaba je v vesolju preživel 306 dni in opravil dva sprehoda; je strokovnjak za geologijo, naravoslovje je učil v osnovni in srednji šoli. Kyla Barron je novinka, izkušena v jedrskem strojništvu in podmorništvu.
Nasa ima veliko načrtov. FOTO: Mikiell/Getty Images
Nasa ima veliko načrtov. FOTO: Mikiell/Getty Images

Tudi Raja Chari je novinec, polkovnik vojnega letalstva ZDA, letalski in vesoljski strokovnjak. Novinec Matthew Dominick je strokovnjak za električne sisteme. Victor Glover je strokovnjak za strojništvo, je član 64. ekspedicije na vesoljskem oporišču. Warren Hoburg, novinec, ima doktorat iz električnih in računalniških sistemov. Johnny Kim, novinec, je matematik in zdravnik. Christina Hammock Koch je v vesolju preživela 328 dni, opravila je šest sprehodov. Kjell Lindgren je zdravnik, v vesolju je prebil 141 dni in opravil dva sprehoda. Novinka Nicole Mann je strojna inženirka in mornariška pilotka. Anne McClain je strojna inženirka, v vesolju je prebila 204 dni. Novinka Jasmin Moghbeli je strokovnjakinja za letalsko-vesoljsko strojništvo.

Jessica Meir je v vesolju prebila 205 dni in opravila tri sprehode, ima doktorat iz morske biologije. Kate Rubins je članica 64. ekspedicije, ima doktorat iz biologije rakavih obolenj. Frank Rubio, novinec, je zdravnik in pilot. Scott Tingle je strojni inženir, v vesolju je prebil 168 dni in opravil en sprehod. Novinka Jessica Watkins ima doktorat iz geologije. Stephanie Wilson, letalsko-vesoljska inženirka, je opravila tri polete s shuttlom, v vesolju je prebila 42 dni.


Za uravnoteženost spolov je poskrbljeno, polovica kandidatov za pot na Luno so ženske, nekaj je Afroameričanov. Pozneje naj bi pri programu Artemida sodelovali še kolegi iz vesoljskih agencij Evrope, Kanade in Japonske. Države so že podpisale ustrezne dogovore. Vsaj ena od astronavtk bi lahko postala prva ženska, ki bo hodila po Luni. Vse pa je seveda odvisno od tega, ali bo program potekal po načrtu, ki predvideva pristanek na Luni konec leta 2024, to pa je odvisno od finančne podpore, pri kateri ima glavno besedo kongres.


Če te ne bo, bo nastala zamuda, ki lahko traja nekaj let. Vendar si Nasa tega ne more več privoščiti, saj so vse bolj krepijo ambicije Kitajcev. Direktor Nase Jim Brindestine se poslavlja, kar je razumljivo, saj se menja vlada. Začasno bo agencijo vodil vesoljski strokovnjak Steve Yurczyk, saj lahko izbor novega vodje traja od pol leta do enega leta. Novi direktor bi lahko bil astronavt, vesoljski strokovnjak ali demokratski politik, lahko pa se zgodi, da bo prvič to agencijo vodila ženska. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije