ZA V VESOLJE

Prva vesoljska obleka po 40 letih

Nasa je predstavila novo generacijo vesoljskih oblek. Večja gibljivost, nov komunikacijski sistem.
Fotografija: Bela obleka je za sprehod po Luni, oranžno bodo nosili na ladji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bela obleka je za sprehod po Luni, oranžno bodo nosili na ladji. FOTO: Reuters

Človek je zadnjič pristal in stal na Luni leta 1972, cilj novega Nasinega programa Artemis pa je na Lunino površino spraviti prvo žensko in še enega moškega do leta 2024. Del programa je tudi nadgradnja klasičnih vesoljskih oblek, ki so jih nosili astronavti v obdobju Apolla. Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek že predstavila dvoje novih vesoljskih oblačil, narejenih za bodoče astronavte, ki bodo hodili po Luni.



...
...
Dva Nasina inženirja sta se sprehodila na sedežu agencije v Washingtonu, kajpak oblečena v vesoljski obleki, pred občinstvom, del tega so bili tudi študentje in novinarji, sta poklekala in prikazovala, kako bo videti oblačilo po programu za raziskovanje Lune Artemis. »To je prvo oblačilo v zadnjih 40 letih,« je dejal 60-letni Chris Hansen z Nasinega oddelka za konstruiranje vesoljskih oblek. »Danes smo prikazali prototip tlačnega oblačila. Sistem za ohranjanje življenja je v laboratoriju v Houstonu; želimo take sisteme, ki bodo našim astronavtom omogočali, da bodo na površju Lune znanstveniki,« je še povedal.



Nasa bi rada človeka spet spravila na Luno. FOTO: Reuters
Nasa bi rada človeka spet spravila na Luno. FOTO: Reuters
Kot rečeno, sta obleki dve, in sicer oranžna in bela. Prvo bodo nosili na vesoljski ladji, med izstrelitvijo in vrnitvijo na Zemljo, astronavtom bo dajala termalno zaščito, drugo, večjo, pa na površju Lune. Pomembno je še, da bosta na voljo v več številkah in bosta omogočali lažje gibanje in več udobja, a vendarle varovali astronavte pred sevanjem in ekstremnimi temperaturami. Z novimi oblačili se bodo astronavti laže gibali, ne le hodili in se sklanjali, lahko bodo počepali, pa obračali roke, dvignili predmete nad glavo, je pojasnila Amy Ross, inženirka z oddelka za vesoljske obleke pri Nasi. In tudi vesoljski škornji so izboljšani, imajo upogljiv podplat. Novi obleki sta, kot rečeno, izboljšani verziji oblačil iz časa Apolla pa tudi teh, ki jih zdaj astronavti nosijo na Mednarodni vesoljski postaji. Drugačne pa so podrobnosti, tehnologija, ki skrbi za dobro astronavtov, denimo komunikacijski sistem v čeladi. Ali kot pravi direktor Nase Jim Bridenstine: »Vesoljska oblačila generacije Artemis bodo prav vsem. Želimo si, da bi vsak človek, ki sanja o poletu v vesolje, imel to možnost.«

Ameriška administracija je že spomladi Nasi sporočila, naj se na Luno vrne do leta 2024 in obenem tudi pospeši dela, na podlagi katerih bodo kolonizirali Luno, ki bo tako postala nekakšna vmesna postaja za misije na poti na Mars.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije