OPERACIJA EUROPOLA

Proti trgovini z drogami na temnem spletu aretirali 288 oseb

V operaciji so sicer poleg Europola sodelovali še Avstrija, Francija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Švica, Brazilija, Velika Britanija in ZDA.
Fotografija: Še vedno so v teku preiskave za identifikacijo drugih osumljencev, ki stojijo za računi na temnem spletu. FOTO: Eva Plevier, Reuters
Odpri galerijo
Še vedno so v teku preiskave za identifikacijo drugih osumljencev, ki stojijo za računi na temnem spletu. FOTO: Eva Plevier, Reuters

Evropski policijski urad Europol je danes v sodelovanju z devetimi državami aretiral 288 osumljencev, vpletenih v nakup ali prodajo drog na temnem spletu. Organi pregona so skupno na treh celinah zasegli 50,8 milijona evrov v gotovini in virtualnih valutah, 850 kilogramov drog in 117 kosov strelnega orožja.

V operaciji z imenom SpecTor, ki jo je koordiniral Europol, so organi pregona zasegli nezakonito tržnico na temnem spletu, imenovano Monopoly Market, in aretirali 288 osumljencev, vpletenih v nakup ali prodajo drog na temnem spletu.

Zdaj pregon grozi tudi tisočim strankam po vsem svetu. FOTO: Dokumentacija Dela
Zdaj pregon grozi tudi tisočim strankam po vsem svetu. FOTO: Dokumentacija Dela

Številni osumljenci so bili dejavni tudi na drugih nezakonitih spletnih tržnicah in so sodelovali pri več deset tisoč prodajah nezakonitega blaga.

V teku preiskave za identifikacijo drugih osumljencev

Še vedno so v teku preiskave za identifikacijo drugih osumljencev, ki stojijo za računi na temnem spletu. Ker so organi pregona pridobili dostop do obsežnih seznamov kupcev prodajalcev, pa zdaj pregon grozi tudi tisočim strankam po vsem svetu.

Organi pregona so zasegli več kot 50,8 milijona evrov v gotovini in virtualnih valutah, 850 kilogramov drog in 117 kosov strelnega orožja. Med zaseženimi drogami je več kot 258 kilogramov amfetaminov, 43 kilogramov kokaina, 43 kilogramov MDMA ter več kot deset kilogramov tablet LSD-ja in ekstazija.

»Naša koalicija organov kazenskega pregona na treh celinah dokazuje, da nam gre bolje, če delamo skupaj. Ta operacija je jasno sporočilo kriminalcem na temnem spletu, da imajo mednarodni organi kazenskega pregona sredstva in sposobnost, da vas identificirajo in pokličejo na odgovornost za vaše nezakonite dejavnosti,« je dejala izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

Preberite še:

image_alt
Slovenski kriminalci svoj posel oglaševali kar po družabnih omrežjih

image_alt
Z drogo bi zaslužili 3 milijarde evrov

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije