MED NJIMI NASILNEŽI

Protestniki ohromili Katalonijo

Demonstracije naj bi vrhunec dosegle danes v Barceloni. Protestniki so čedalje bolj nasilni, uporabljajo molotovke.
Fotografija:
Odpri galerijo

BARCELONA – Shodi so prerasli v nasilje, ki ga zdaj glasno obsoja tudi katalonski predsednik Quim Torra. Kot smo že poročali, je špansko vrhovno sodišče v ponedeljek devetim katalonskim voditeljem zaradi sodelovanja pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 ter vstajništva in zlorabe javnih sredstev prisodilo od devet do 13 let zapora, javnost pa ogorčenje zdaj izraža v protestih, ki pa preraščajo v vandalizem, je besen tudi Torra.

Protestniki so začeli v sredo popoldne zažigati avtomobile, postavljati barikade in v policiste metati molotovke, Barcelona se je znašla v plamenih, ki so poškodovali okoli sto ljudi, največ v katalonski prestolnici, kjer so jih več deset tudi aretirali. Na nasilje se je najprej odzval španski premier Pedro Sanchez, sledil pa je Torra, ki je pozval k takojšnji prekinitvi vandalizma in opozoril, da protestniki s takšnim ravnanjem škodujejo ugledu gibanja za neodvisnost Katalonije, prepričan je tudi, da so se med miroljubne aktiviste infiltrirali provokatorji, ki spodbujajo k nedopustnim dejanjem. Protestniki naj bi uporabljali aplikacijo Tsunami Democratic, ki jih usmerja na kraje shodov v katalonskih mestih, španske oblasti pa že preiskujejo, kdo stoji za organizacijo.
Številne ceste proti Barceloni so bile včeraj zaradi povork blokirane, tudi tiste, ki vodijo do mednarodnega letališča El Prat, tam so morali odpovedati že več kot 100 poletov. Demonstracije naj bi vrhunec dosegle danes, in sicer v središču katalonske prestolnice. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije