SNEG IN BURJA

Prometni kaos pri južnih sosedih: Dalmacija je odrezana od sveta (FOTO)

Mnoge ceste so neprevozne, opozarjajo na burjo z močnimi sunki vetra.
Fotografija: Gorski kotar. FOTO: Goran Kovacic/pixsell Pixsell
Odpri galerijo
Gorski kotar. FOTO: Goran Kovacic/pixsell Pixsell

Na novo zapadli sneg je v nedeljo na Hrvaškem povzročil pravi kaos, a razmere danes zjutraj niso bistveno boljše, poročajo hrvaški mediji. Kolapsu na avtocestah ni videti konca, zimske službe so na delu, a Dalmacija je še vedno odrezana od preostalega dela Hrvaške. Vse ceste, ki vodijo do tja, so namreč še vedno neprevozne.

Hrvaški HAK voznike opozarja na neugodne vremenske razmere in jih poziva, naj se na pot odpravijo s primerno opremo. Razmere so slabe predvsem v Liki in Gorskem kotarju. V nedeljo je pred predorom Sveti Rok obtičalo več vozil, reševale so jih ekipe HAC in HGSS.

Mnoge ceste in mostovi, ki povezujejo otoke s celino, so odprti le za osebna vozila. Zaradi izjemno neugodnih razmer pa je povezava z Dalmacijo prekinjena. Prometna policija na avtocesti A1 iz prometa izključuje vsa vozila.

Rdeče in oranžno opozorilo

Vremenoslovci so zjutraj izdali rdeče opozorilo za Kvarner in območje Velebitskega kanala. V Kvarnerju bo pihala močna burja s sunki vetra do 130 kilometrov na uro, na območju Velebitskega kanala pa pričakujejo še močnejše sunke, in sicer do 150 kilometrov na uro.

Nevarno bo tudi na obali, pristojni opozarjajo, da bi bila lahko nevarna kombinacija burja z lokalno visokimi valovi. Opozarjajo na morebitno škodo na priobalni infrastrukturi in svetujejo izogibanje obalnim območjem.

Razanac, orkanska burja. FOTO: Dino Stanin/pixsell Pixsell
Razanac, orkanska burja. FOTO: Dino Stanin/pixsell Pixsell

Oranžno opozorilo zaradi burje z možnimi sunki do 100 kilometrov na uro so izdali za reško regijo, zahodni del Istre in severno Dalmacijo. Odsvetujejo plovbo in dodajajo, da upravljanje plovila v tako težkih razmerah zahteva veliko izkušenj in primerno opremljenost plovila. Tistim brez primernih izkušenj svetujejo, naj poiščejo varno luko, še preden se pojavijo nevarni sunki vetra in visoki valovi.

Zaradi razmer je povsem mogoče, da bodo odpovedali plovbo trajektov in katamaranov, zato svetujejo vsem, ki se odpravljajo na pot na tem območju, da preverijo, kakšne so razmere in ali linija obratuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije