Prihaja pekel, hujši od novega koronavirusa

Megasuše lahko trajajo tudi več desetletij.
Fotografija: V preteklosti so megasuše igrale pomembno vlogo pri propadu nekaterih civilizacij. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
V preteklosti so megasuše igrale pomembno vlogo pri propadu nekaterih civilizacij. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Suša, ki že od leta 2000 traja na jugozahodu ZDA, je tako huda, če ne še hujša, kot megasuše, ki so v zadnjih 1.200 letih prizadele državo, trdijo znanstveniki.

Raziskovalci so trenutno sušo opisali kot nastajajočo megasušo. Čeprav je bilo leto 2019 relativno mokro in bo morda prišlo še kakšno tako leto, pa je zaradi podnebnih sprememb verjetnost, da se bo suša razvila v megasušo, velika, so v svoji raziskavi zapisali znanstveniki univerze Columbia. Njihova študija je bila objavljena v reviji Science.

Podnebne sprememba pomembno vplivajo na dvig povprečne temperature na svetovni ravni, zato je suša še toliko bolj resna. Drugi znanstveniki so malce bolj previdni v svojih napovedih in trdijo, da je treba še počakati, preden lahko razglasimo, da smo sredi megasuše.

Trajajo več desetletij

Megasuša v Severni Ameriki je dogodek, ki traja več desetletij in se je zgodila že štirikrat v zadnjih 1.200 letih. Ena je bila konec 9. stoletja, druga okoli leta 1150, naslednja približno pol stoletja kasneje in je trajala približno 90 let, četrta pa konec 16. stoletja.

Zaradi klimatskih sprememb pa je tokratna suša hujša kot katera koli prej. Od leta 2000 se je temperatura na severni polobli v povprečju dvignila za 1,2 stopinje Celzija, vse več vlage iz tal pa gre v zrak.

Znano je, da so se največje zaloge vode na kontinentu dramatično zmanjšale, pričakuje pa se nenormalen porast požarov na severni polobli. »Zdaj je desetkrat več požarov, kot jih je bilo v zadnjih 40 letih,« pravijo raziskovalci.

V preteklosti so megasuše vodile do množičnih migracij ljudi s prizadetih območij. Znanstveniki sumijo, da so megasuše igrale veliko vlogo tudi v propadu nekaterih predindustrijskih civilizacij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije