ZARADI VOJNE V UKRAJINI

Prihaja osmi paket sankcij proti Rusiji, med njimi tudi cenovna kapica za rusko nafto

Članice EU dosegle dogovor vsebini novih sankcij.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Članice EU so danes dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, so potrdili viri pri EU. Zdaj morajo države sankcije dokončno potrditi še po pisnem postopku.

Veleposlaniki držav članic pri EU so se danes dogovorili o novem paketu sankcij unije proti Rusiji, ki jih je Evropska komisija predstavila pretekli teden. Sankcije med drugim vključujejo pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob predstavitvi predloga sankcij spomnila na načelni dogovor v okviru skupine G7 o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države. Poleg tega bo nov paket sankcij vključeval prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Prav tako bo EU razširila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

Pisna potrditev sankcij še čaka

Zdaj bodo morale države članice nov paket sankcij potrditi še v pisnem postopku. Za nov paket sankcij se je sicer EU odločila zaradi ruskega zaostrovanja agresije na Ukrajino, potem ko je Moskva v ukrajinskih regijah Donjeck, Lugansk, Herson in Zaporožje organizirala referendume o priključitvi Rusiji. Medtem je priključitev, ki je mednarodna skupnost ne priznava, tudi že izvedla.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

image_alt
Ugledni novinar šokiral: Gledal sem veliko Putinovih govorov, a česa takega še ni bilo (VIDEO)

image_alt
Nove sankcije: bo med njimi tudi cenovna kapico za rusko nafto?

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas