INFLACIJA IN OBRESTNE MERE

Prihaja kaotičen padec cen nepremičnin? Opozorilo centralne banke razkriva, kje se lahko zgodi naprej

Po drugi strani pa navajajo, da gospodinjstvom koristi močan trg dela, kar pomeni, da bo verjetno manj državljanov imelo težave z odplačevanjem hipotekarnih posojil zaradi izgube službe.
Fotografija: V prihodnosti bi lahko padec cen nepremičnin postal kaotičen, saj naraščajoče obrestne mere za nova hipotekarna posojila vse bolj ogrožajo njihovo razpoložljivost. FOTO: Blaz Samec/delo
Odpri galerijo
V prihodnosti bi lahko padec cen nepremičnin postal kaotičen, saj naraščajoče obrestne mere za nova hipotekarna posojila vse bolj ogrožajo njihovo razpoložljivost. FOTO: Blaz Samec/delo

Cene stanovanj v evroobmočju bi lahko kaotično padle, saj stanovanja zaradi visokih obrestnih mer postanejo nedosegljiva državljanom in neprivlačna za vlagatelje, opozarja Evropska centralna banka (ECB). To je eno od številnih tveganj, ki jih je izpostavila njena analiza finančne stabilnosti, pri čemer višji stroški izposojanja in počasnejša gospodarska rast škodujejo podjetjem in gospodinjstvom.

ECB od julija lani skuša inflacijo zajeziti z zviševanjem obrestnih mer, pri strogi denarni politiki pa bo, kot kaže, vztrajala tudi v prihodnjih mesecih, ugotavlja Reuters. Najvišji dvig obrestnih mer v nekaj desetletjih se zdaj zaznava na nepremičninskem trgu, ki je v desetletjih dostopnega in dostopnega kredita doživel razcvet.

V nevarnosti države, kjer prevladujejo hipotekarna posojila s spremenljivo obrestno mero

»V prihodnosti bi lahko padec cen (nepremičnin) postal kaotičen, saj naraščajoče obrestne mere za nova hipotekarna posojila vse bolj ogrožajo njihovo razpoložljivost in povečujejo obrestno breme obstoječih hipotekarnih posojil,« so opozorili v ECB.

image_alt
Lastniki nepremičnin na Hrvaškem, primite se za denarnice: uvajajo namreč nov davek

To še posebej velja za države, kjer prevladujejo hipotekarna posojila s spremenljivo obrestno mero, so poudarili v banki, ne da bi navedli, za katere države gre. Podatki ECB kažejo, da je delež hipotekarnih posojil s spremenljivo obrestno mero sicer največji na Portugalskem, v Španiji in v baltskih državah, ugotavlja Reuters.

Po drugi strani pa ECB navaja, da gospodinjstvom koristi močan trg dela, kar pomeni, da bo verjetno manj državljanov imelo težave z odplačevanjem hipotekarnih posojil zaradi izgube službe, še kaže analiza.

image_alt
Cene nepremičnin v Ljubljani padajo: Zdaj so približno tam, kjer so bile ob koncu leta 2021

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije