NEVAREN

Pri Makarski veliki morski pes

Objavljeno 12. junij 2019 20.53 | Posodobljeno 12. junij 2019 20.53 | Piše: A. P.

Strokovnjaki domnevajo, da gre za atlantskega maka. Zrastejo do 320 centimetrov, težki so do 135 kilogramov.

Tudi mako lahko napade človeka. FOTO: Guliver/getty Images
MAKARSKA – V nedeljo so v morju pred Makarsko posneli velikega morskega psa. Video je pritegnil veliko pozornosti. Alen Soldo z oddelka za morske študije na splitski univerzi je dejal, da je sinji morski pes, medtem ko so drugi strokovnjaki prepričani, da je trnež ali atlanski mak. Verjetno gre res za zadnjega, saj ima zašiljeno hrbtno plavut, medtem ko imajo sinji morski psi zaobljeno.

Razlika je pomembna, saj so sinji morski psi bolj napadalni, zlasti če zaznajo kri. Posnetek je ocenil tudi strokovnjak Alesandro de Madaleno iz Italije, ki je prav tako prepričan, da gre za atlantskega maka. V njihovih želodcih navadno najdemo hitro plavajoče ribe, kot so tuni. Atlantski maki so izjemno hitri, saj lahko dosežejo do 74 kilometrov na uro. Veliki so do 320 centimetrov in tehtajo do 135 kilogramov, so pa že našli veliko težje primerke.

Leta 1974 je v Jadranu veliki beli morski pes ubil 21-letnega Nemca.

Napadi morskih psov na človeka so v Jadranskem morju zelo redki, zadnji smrtni primer sega v leto 1974, ko je veliki beli morski pes ubil 21-letnega Nemca. Zadnji napad na človeka pa se je v Jadranu zgodil 2008. na Visu, ko je Slovenec preživel srečanje z velikim belim morskim psom. 
Deli s prijatelji