HUDA NESREČA

Preživel strmoglavljenje

Ukrajinskemu vojaškemu letalu odpovedal motor. 20-letnik izskočil, ko se je dotaknilo tal.
Fotografija: Vjačeslavovo zdravstveno stanje je stabillno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vjačeslavovo zdravstveno stanje je stabillno. FOTO: Reuters

Kadet Vjačeslav Zoločevski je bil rojen pod srečno zvezdo. Potem ko je v petek zvečer blizu ukrajinskega mesta Harkov vojaško transportno letalo med pristajanjem nenadoma zagorelo in v ognjeni pekel ujelo 20 kadetov in sedem članov posadke, je 20-letni Vjačeslav edini preživel. V boju za življenje je namreč skočil iz letala v trenutku, ko se je dotaknilo tal! Nato pa je, četudi poškodovan in sredi gorečih razbitin, reševal prijatelja v plamenih. »Poskušal ga je pogasiti,« je dejal Oleksij Kučer, vodja krajevne uprave mesta Harkov, ki je Vjačeslava obiskal v bolnišnici. Žal edinega preživelega, saj je Nikolai Mikitčenko kljub kolegovi požrtvovalnosti v bolnišnici včeraj umrl.



Zdravstveno stanje Zoločevskega je še vedno resno, a ni v smrtni nevarnosti, pravijo zdravniki. Vsega se ne spominja, a je s prvimi besedami že opisal, kaj se mu je v tistih najbolj grozljivih trenutkih odvijalo po glavi. »Bilo je, kot bi bil v videoigrici,« je dejal. »Ko sem se spet postavil na noge, sem videl tovariša kadeta goreti. Želel sem mu pomagati.« Vmes naj bi izgubil zavest, a ko se je spet zavedel, naj bi ga znova reševal.

Natančen vzrok nesreče, v kateri je umrlo 26 ljudi, še ni znan, pilot pa je le sedem minut pred strmoglavljenjem poročal o okvari motorja. Preiskovalci so že našli črno skrinjico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije