PREVIDNOST VELJA

Previdno: v Jadranskem morju našli strupeno ribo, ki povzroča umiranje v mukah (FOTO)

Njen ugriz lahko povzroči resne težave.
Fotografija: Strupena riba napihovalka. FOTO: Adrian Grizold
Odpri galerijo
Strupena riba napihovalka. FOTO: Adrian Grizold

V Jadranskem morju se zaradi temperaturnih sprememb vsak teden pojavi kakšna nova vrsta rib. Pred nekaj meseci je ribič pri otoku Košara pri Pašmanu ujel strupeno ribo, srebrnoprogo napihovalko (Lagocephalus sceleratus). Govorimo o izjemno strupeni in smrtonosni vrsti, ki v mišicah, spolnih žlezah, jetrih in koži vsebuje močan termostabilen strup tetrodotoksin. V državah EU je njegovo uživanje prepovedano, na Japonskem iz nje pripravljajo gastronomsko poslastico 'fugu', ki jo zaradi smrtonosnega strupa pripravljajo po posebnih postopkih. Menijo, da je ta strup več kot 1250-krat močnejši od cianida.

»Razširjena je v Indijskem oceanu, zahodnem Pacifiku in Rdečem morju. Je lesepska (imenovana po Ferdinandu de Lessepsu, ki je projektiral gradnjo Sueškega prekopa) selivka, kar pomeni, da je v Sredozemlje prispela iz Rdečega morja preko Sueškega prekopa. Gre za izjemno invazivno vrsto, ki se je dokončno uveljavila v Sredozemlju, zlasti v njegovem vzhodnem delu,« pojasnjuje Jakov Dulčić, vodja laboratorija za ihtiologijo in obalno ribištvo na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo v Splitu. Dodal je, da so to ribo prvič opazili pri otoku Jakljan pri Dubrovniku že leta 2012, poroča Mondo.

Inštitut je ljudi na spletnih omrežjih opozoril, naj se v primeru srečanja z napihovalko, če je le mogoče, izogibajo neposrednemu stiku, če to ni mogoče, pa naj z njo previdno ravnajo. Ta vrsta ima poleg strupa močno čeljust z ostrimi zobmi, zato lahko njen ugriz povzroči resne poškodbe, pogosto pa pregrizne ribiške mreže in uniči dragocen ulov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije