PRETRESLJIVI POGOVORI

Prestregli pogovore ruskih vojakov s fronte: Putin je nor. Ukazali so nam ...

Čeprav so jim prepovedali, so se ruski vojaki po telefonu pogovarjali s svojci in prijatelji. Zaupali so jim, koliko imajo izgub in kako so morali pobijati civiliste ter kako plenijo po zasedenih območjih.
Fotografija: Truplo, ki je ležalo na cesti v Buči po odhodu ruskih sil. FOTO: Zohra Bensemra, Reuters
Odpri galerijo
Truplo, ki je ležalo na cesti v Buči po odhodu ruskih sil. FOTO: Zohra Bensemra, Reuters

Ruski vojaki so že od začetka invazije na Ukrajino s fronte, čeprav je bilo to prepovedano, klicali svoje sorodnike in prijatelje. Njihove klice je prestregla ukrajinska vlada, vsebina pogovorov pa razkriva kaos v ruski vojski in usmrtitve civilistov.

Telefonske pogovore ruskih vojakov so objavili na spletni strani ameriškega časnika New York Times. Ameriški novinarji so jih dobili od ukrajinske vlade, zatem pa so jih dva meseca prevajali in preverjali pristnost klicev.

Iz pogovorov je razbrati, da so ruski vojaki že dva tedna po napadu na Ukrajino sorodnikom pisali, da jim nikoli ne bo uspelo zavzeti Kijeva: »Putin je norec, zavzeti želi Kijev. Nikoli nam ne bo uspelo.« Spomnimo, da je napad na Kijev, ki bi naj bil po ruskih načrtih končan v treh dneh, trajal več mesecev. Ruski vojaki so neuspeh pripisali taktičnim napak poveljnikov in silovitemu odporu Ukrajincev.  

»Ubijte vsakega, ki ga vidite«

Posnetki pogovorov več deset ruskih vojakov, ki so klicali iz Buče, zahodnega predmestja Kijeva, kjer so po umiku ruskih sil odkrili številna množična grobišča – več kot 1.100 trupel, kažejo na moralno stisko ruskih vojakov, ko so morali izpolnjevati ukaze, obenem pa niso verjeli v upravičenost napada na Ukrajino. Vojak Sergej je po telefonu svoji partnerici pripovedoval, da mu je njegov nadrejeni ukazal usmrtiti tri moške, ki so hodili mimo njihovega skladišča, in da so dobili ukaz, naj »ubijejo vsakogar, ki ga vidijo«. O množičnih posilstvih v Buči smo pisali tukaj.

Vsebine pogovorov so različne, veliko so vojaki pripovedovali o grozljivih izgubah med njimi. Nikita tako pove, da je bilo okoli njega ubitih 90 moških, ko so jih zasačili med vožnjo, in stanje v Buči opiše tako: »Trupla civilistov ležijo povsod po cestah. Vsi so bili pijani. Vsi kradejo.«

Drugi vojak opisuje nepregledne vrste krst s trupli 400 padalcev. Vojaki 331. zračno napadalnega polka poročajo, da je bil ves drugi bataljon s 600 vojaki uničen. Vojak po imenu Andrej očetu pove, da je več kot polovica njegovega polka izginila. Jegor pove, da je v eni bitki življenje izgubilo 362 vojakov, saj jih je od 400 živih ostalo le 38: »Zato, ker nas je poveljnik poslal v klavnico.« Vojaki pri sogovornikih iščejo tudi informacije o vojni, ki jih sami na bojišču niso deležni.

»Ukrajinci se valjajo v denarju«

V več pogovorih je najti tudi opise plenjenja po ukrajinskih domovih. Med zasedanjem domov civilistov so kradli gotovino. Eden izmed njih je povedal, »da se Ukrajinci valjajo v denarju«. Svojim bližnjim obljubljajo, da jim bodo domov prinesli kaj zaplenjenega iz Ukrajine.

Nekateri ruski vojaki si želijo domov, kažejo prepisi pogovorov, vendar se bojijo kazni, za druge je denar, ki ga dobijo za plačilo, preveč pomemben, da bi lahko razmišljali o odhodu z bojišč. Veliko jih že od začetka invazije pripoveduje o pomanjkanju zalog in nepopolni opremi: »Vsa oprema je zastarela, nekateri so orožje pobrali Ukrajincem, ker je modernejše. Enkrat smo bili tarče svoje vojske, ki nas je zamenjala za Ukrajince. Vas v Rusiji želijo prepričati, da je to neka posebna operacija, ampak  povem vam, tu je prava prekleta vojna.«

Medtem se Rusija ne da motiti, danes bodo v Moskvi podpisali priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji. Več o tem preberite tukaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije