SKRB ZA OKOLJE

Prepovedati nameravajo uporabo mokrih robčkov

Velika Britanija se je podala v boj proti onesnaževanju. Kmalu ne bo več plastičnih vrečk in mokrih robčkov.
Fotografija: Britanske mame so prepoved označile za najhujšo nočno moro.
Odpri galerijo
Britanske mame so prepoved označile za najhujšo nočno moro.

Britanska vlada se odloča, ali bi poleg uporabe plastičnih vrečk omejila ali celo prepovedala tudi uporabo mokrih toaletnih robčkov. Ti so narejeni iz poliestra, vrste plastike, ki se razgradi šele po dolgih letih, a pri tem okolje onesnaži še z majcenimi vlakni. Mokre robčke je britansko ministrstvo za okolje zato razglasilo za do okolja nevarne, enako kot plastične vrečke. »Zaobljubili smo se, da odstranimo vse plastične odpadke, ki jih resnično ne potrebujemo, in mokri robčki za enkratno uporabo to so - povsem nepotreben izdelek,« je med drugim dejal predstavnik ministrstva.

Proizvajalci mokrih robčkov, ki jih množično uporabljamo tudi v Sloveniji, se zagovarjajo, da njihovi izdelki niso tako zelo škodljivi za okolje, saj jih uporabniki lahko odvržejo v straniščne školjke. »To drži, a v kanalizaciji se ne razgradijo dovolj dobro in pogosto zamašijo cevi, kar pomeni, da material, iz katerega so narejeni, ni popolnoma ali hitro razgradljiv,« odgovarjajo na britanskem okoljskem ministrstvu.

V kanalizaciji se robčki ne razgradijo dovolj dobro. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
V kanalizaciji se robčki ne razgradijo dovolj dobro. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Novico o morebitni prepovedi uporabe robčkov so predvsem slabo sprejele britanske mame, ki so jo označile za najhujšo nočno moro vseh mam. »Imam dva otroka in mokre robčke uporabljam za vse, brisanje rok, umazanih obrazov in riti do razlite hrane, tudi ličila si odstranjujem z njimi. Nekatere moje prijateljice so že vse panične, da jih bodo kmalu umaknili s prodajnih polic, in jih kupujejo ogromne količine. V dveh trgovinah v mestu jih je že zmanjkalo,« je denimo dejala 36-letna Britanka Lucy Brown, ki so jo že napadli okoljevarstveniki, češ da jo je lahko sram, da jo bolj kot prihodnost našega planeta in njenih otrok skrbi njeno udobje.

Raziskava, ki jo je organizacija Water UK izvedla lani, je denimo pokazala, da je kar 93 odstotkov reči, ki so jih našli v zamašenih ceveh, mokrih robčkov. Ti skupaj z drugimi organskimi odpadki in mastjo, ki jo ljudje vse prepogosto izlivajo v kanalizacijo, naredijo ogromne zamaške v ceveh, na mnogih mestih iz jaškov izbruhnejo odplake, to pa je lahko zelo nevarno, saj je tovrstno okolje idealno gojišče bolezni in podgan. Na območju ob reki Temzi, velikem kot pol teniškega igrišča, so našli več kot 5000 mokrih robčkov, ki so jih ljudje odvrgli v straniščno školjko, pa se niso razgradili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije