Prepovedali Hitlerjev boj

Spletni prodajalec se je vdal pritiskom judovskih organizacij. Strinja se, da je vsako širjenje nacistične miselnosti nevarno.
Fotografija: Nacistične literature ni več mogoče naročiti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nacistične literature ni več mogoče naročiti. FOTO: Reuters

Po vztrajnem pritisku žrtev holokavsta in njihovih svojcev je spletni velikan vendarle umaknil Moj boj s svojih polic oziroma skladišč. Amazon je odpovedal tudi prodajo preostale literature, ki kakor koli podpira ali opeva nacističnih režim.

Med takšnimi deli je presenetljivo veliko otroške književnosti, ki podpihuje antisemitsko miselnost, a številne judovske skupnosti, ki so bile najglasnejše nasprotnice nacistične literature, opozarjajo na še vedno obsežno prodajo na drugih platformah, ki ponujajo tudi rabljene kose. Tudi Amazon, ki mu poveljuje najbogatejši zemljan Jeff Bezos, se je dolga leta upiral pritiskom, češ da morajo zagovarjati svobodo govora in pisanja, ne nazadnje je lahko prav razmišljanje nacističnega krvnika tisto, ki bo študentom pomagalo lažje dojeti politično in družbeno dogajanje ter propagando, ki so vodili v grozljive zločine druge svetovne vojne, mlade pa podučilo o izvoru zla, ki je v minulem stoletju zajelo Evropo in svet ter marsikje tli še danes.


A številna združenja in organizacije, ki ozaveščajo o holokavstu in opominjajo na miselnost, zaradi katere je pred več kot osemdesetimi leti milijone nedolžnih doletela strahotna in brutalna smrt, so vztrajali, da je posredovanje takšne literature iz kakršnega koli vzroka nedopustno in nevarno, zato upajo oziroma si bodo prizadevali, da sporna dela odstranijo tudi drugi spletni in književni velikani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije