MOBILNIKI

Prepoved mobilnih telefonov v javnih šolah?

Francoski poslanci so danes začeli razpravo o prepovedi mobilnih telefonov v javnih šolah, eni od predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona.
Fotografija: V Franciji nameravajo prepovedati mobilne telefone v javnih šolah. FOTO: Pexels
Odpri galerijo
V Franciji nameravajo prepovedati mobilne telefone v javnih šolah. FOTO: Pexels

PARIZ – Predlog zakona predvideva, da bi otroci v osnovnih in srednjih šolah morali imeti mobilne telefone v nahrbtnikih ali kje drugje, da jih ne bi videli. Emmanuel Macron, čigar stranka ima v narodni skupščini prepričljivo večino, upa, da bo zakon sprejet kmalu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mobilni telefon ima glede na raziskavo iz leta 2016 več kot 90 odstotkov francoskih otrok med 12 in 17 leti. Učitelji se pogosto pritožujejo, da učenci med poukom pošiljajo sporočila in pišejo v spletnih klepetalnicah. Že zdaj so mobilni telefoni prepovedani v približno polovici od skupno 51.000 francoskih osnovnih šol ter 7000 srednjih šol.

Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer in drugi zagovorniki nove zakonodaje menijo, da je uporaba mobilnih telefonov med otroki in mladimi kriva za nadlegovanje in zlorabe na spletu, olajša dostop otrok do pornografije ter zmanjšuje sposobnost interakcije v družbi. Med vzroki za nova pravila pa je minister navedel tudi kraje mobilnikov in obsedenost z modnimi znamkami.

Zakon sicer ne določa kazni za uporabo mobilnih telefonov v šolah, pravniki pa opozarjajo, da učitelji nimajo pravice zaseči lastnine učencev, če ni nevarna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije