NEVARNOST

Preplah in evakuacija pod Mont Blancom

Vsak hip se lahko odlomi ledenik. Oblasti so zaprle gorske poti in koče.
Fotografija: Zaradi dviga temperature bi se lahko odlomil del ledenika na italijanski strani Mont Blanca. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Zaradi dviga temperature bi se lahko odlomil del ledenika na italijanski strani Mont Blanca. Foto: REUTERS

Italijanske oblasti so zaprle več gorskih cest in evakuirale gorske koče, saj so strokovnjaki opozorili, da bi se lahko zdaj zdaj odlomil del ledenika na italijanski strani Mont Blanca. Nevarnost predstavlja okoli 250.000 kubičnih metrov ledu, ki bi se lahko odlomil od ledenika Planpincieux na gori Grandes Jorasses, in zdrvel po pobočju.

Stefano Miserocchi, župan bližnjega mesta Courmayeur, je dal zapreti ceste v dolini na italijanski strani Mont Blanca, ko so strokovnjaki opozorili, da se del ledenika pomika s hitrostjo 50–60 centimetrov na dan. Tudi na tej gori se občuti globalno segrevanje, je povedal župan in poudaril, da drseči ledenik za zdaj ne ogroža stanovanjskih predelov in prav tako ne turističnih kapacitet, so pa za vsak primer zaprli koče na območju Rochefort. »Pomikanje ledenika dokazuje, da gora prestaja velike spremembe, za katere so odgovorni podnebni dejavniki, in da je zaradi tega izjemno ranljiva,« je še dejal Miserocchi. »Obstaja tveganje, da se bo ledenik na Mont Blancu odlomil. To je opozorilo, ki nas ne more pustiti ravnodušnih. Pretresti nas mora in spraviti v akcijo,« pa je dejal italijanski premier Giuseppe Conte.


Masiv Mont Blanc ima v Franciji in Italiji enajst vrhov nad 4000 metri in je izjemno priljubljen med pohodniki, alpinisti, smučarji, vsako leto pritegne na milijone turistov. A zaradi vse višjih temperatur se alpski ledeniki talijo. Po zadnjih podatkih se je njihova površina s 609 kvadratnih kilometrov leta 1989 zmanjšala na današnjih 368 kvadratnih kilometrov, kar je za 40 odstotkov. V tem obdobju je upadlo tudi število ledenikov, in sicer s 1381 na 903. No, kdaj natančno se bo led odlomil, je nemogoče predvideti, pravijo strokovnjaki regionalne vlade in sklada Fondazione Montagna Sicura, ki ledenik blizu 4810 metrov visokega Mont Blanca raziskujejo od leta 2013 ter poskušajo določiti, kako hitro se tali led.

Z vremenom povezan incident se je zgodil avgusta lani, blizu Planpincieuxa je umrl starejši par, ko je zemeljski plaz avtomobil, s katerim sta potovala, zrinil s ceste v dolino. Na stotine ljudi so evakuirali, nekatere s helikopterjem.

Dvig globalnih temperatur je kriv za taljenje ledenikov, v Švici, denimo, so organizirali kar žalno slovesnost zaradi izginjajočega ledenika Pizol, tudi na Islandiji so se pred petimi leti mnogi udeležili spominske slovesnosti za ledenikom. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije