NA APARATIH

Premierja zaradi covida 19 prepeljali v bolnišnico

Premierja bremenijo obtožbe o nelegalni nabavi respiratorjev.
Fotografija: Prve znake okužbe je premier začel kazati na slovesnosti ob 25. obletnici genocida v srebrenici. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Prve znake okužbe je premier začel kazati na slovesnosti ob 25. obletnici genocida v srebrenici. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Premierja Federacije BiH Fadila Novalića so morali zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljati v bolnišnico, je sporočil njegov svetovalec Zoran Blagojević.

»Premier zaradi pljučnice potrebuje bolnišnično zdravljenje,« je povedal Blagojević  in pojasnil, da je Novalić čez dan občutil slabost in dobil vročino. Nato so ga na sprejeli v bolnišnici Podhrastovi v Sarajevu, kjer zdravijo bolnike s covidom 19. Televizija N1 poroča, da mu morajo zaradi vnetja obeh pljučnih kril umetno dovajati kisik.

Kupili neprimerne respiratorje

Okužbo z novim koronavirusom so premierju Federacije BiH potrdili v ponedeljek. Prve simptome je zaznal na obeleževanju 25. obletnice genocida v Srebrenici pretekli teden. Novalić je sicer pod plazom obtožb, da je povezan z afero zaradi nelegalne nabave respiratorjev v višini 5,3 milijona evrov med prvim valom epidemije. Kasneje se je izkazalo, da ti respiratorji sploh niso uporabni za okužene z novim koronavirusom.

Iz urada predsednika vlade druge entitete v BiH, Republike Srbske, pa so sporočili, da so s testiranjem potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi njihov premier Radovan Višković. Podrobnosti o Viškovićevem zdravstvenem stanju niso sporočili. Dodali so le, da je odpovedal vse načrtovane dejavnosti, nadaljnje delo vlade pa bodo organizirali v skladu s priporočili Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske in epidemioloških služb.

Razmere zaradi pandemije covida 19 so se v BiH v zadnjem času močno zaostrile. V zadnjem dnevu so potrdili 223 novih okužb, od tega 137 v Federaciji BiH. V vsej državi so do zdaj potrdili več kot 7.000 okužb, umrlo je 232 ljudi.

Novalić je sicer že drugi premier iz evropske države, ki je moral zaradi novega koronavirusa poiskati pomoč zdravnikov. Aprila se je precej poslabšalo stanje britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je moral na intenzivni oddelek. Po prihodu iz bolnišnice je priznal, da je njegovo življenje viselo na nitki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije