ZAUPNO

Predsedniški kandidat bi razkril skrivnost NLP

Bernie Sanders javno o zaupnih informacijah? Kandidira že drugič.
Fotografija: Tudi Hillary Clinton je namigovala, da bo v primeru izvolitve razkrila vse, kar vlada ve o NLP. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Tudi Hillary Clinton je namigovala, da bo v primeru izvolitve razkrila vse, kar vlada ve o NLP. FOTO: Guliver/Getty Images

Bodo zadeve, povezane z neznanimi letečimi predmeti (NLP), in z njimi povezano razkritje postale tudi del volilne kampanje predsedniških volitev v ZDA v letu 2020? Predsedniški kandidat Bernie Sanders je znani levičarsko usmerjeni demokrat, ki prihaja iz zvezne države Vermont. Zdaj že drugič kandidira, prvič je leta 2016, a ni bil uspešen proti tedanji demokratski kandidatki Hillary Clinton. Izjavil je, da je pripravljen javno razkriti katero koli vladno informacijo, ki zadeva NLP. A le če zmaga na volitvah. »Veste, moja žena bi zahtevala kaj takega,« je dejal med nedavnim pogovorom. Mimogrede: za NLP se je, še preden je postala predsedniška kandidatka, zanimala tudi Clintonova. In tudi ona je namigovala, da bo v primeru izvolitve razkrila vse, kar vlada ve o njih.
Leta 1965 je cestni nadzornik Rex Heflin posnel ta NLP.
Leta 1965 je cestni nadzornik Rex Heflin posnel ta NLP.

Še vedno ni jasno, ali bodo želeli tudi republikanci taki zadevi dati kaj pozornosti in časa. Donald Trump, ki se bo 2020. znova potegoval za predsednika, je namreč ob nedavno objavljenih poročilih, da so piloti ameriške mornarice v zadnjih letih večkrat videvali nenavadne in skrivnostne NLP, izrazil zadržanost in skepticizem do takih pojavov, čeprav pilote še vedno visoko ceni.
Vse je kot nekakšna ponovitev dogodkov iz petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, spomin na številne pojave, opazovanja, članke in pogovore na to tematiko in znani projekt Modra knjiga, s katerim je vojno letalstvo ZDA takrat proučevalo pojave NLP. To je bil zgolj program za javnost, ki je trajal med letoma 1952 in 1969, ko so ga ukinili z razlago, da za take zadeve ni dokazov.

O novih mornariških primerih je na široko pisal tudi New York Times s pripisom, da so se ti primeri dogajali po nadgradnji radarskega sistema. »In pri nadgradnji Microsoftovih proizvodov so vedno težave,« pravi Seth Shostak, starejši astronom pri programu SETI (iskanju zunajzemeljskega življenji). A piloti so NLP videvali tudi s svojimi očmi, pri čemer Microsoft nima nič. No, Shostak je znani skeptik, ki ima podobno mnenje o teh pojavih, kot sta ga imela nekdaj zelo razvpita astronom Donald Menzel in letalski strokovnjak Phil Klass. Zadeva je zdaj vzbudila toliko pozornosti, da je ameriško ministrstvo za obrambo o njej seznanilo celo demokratskega senatorja Marka Warnerja, podpredsednika senatnega odbora za obveščevalno dejavnost. Še najbolj so osredotočeni na varnost, ne toliko na ugotovitev, kdo so ti obiskovalci.
Tudi Hillary Clinton je namigovala, da bo v primeru izvolitve razkrila vse, kar vlada ve o NLP. FOTO: Guliver/Getty Images
Tudi Hillary Clinton je namigovala, da bo v primeru izvolitve razkrila vse, kar vlada ve o NLP. FOTO: Guliver/Getty Images

»Če mornariški piloti v zraku naletijo na nerazložljivo motnjo, ki zadeva varnost, verjamem, da je treba priti stvari do dna,« pravi.
Vrnimo se k Sandersu: eno je dati volilno obljubo, drugo pa je biti izvoljen na tako visok položaj, nato pa, ko si seznanjen z različnimi dejstvi, sprejeti tako odločitev. Več ameriških predsednikov naj bi vedelo marsikaj o teh zadevah, a se ni nihče odločil za razkritje pojavov, in ti tako še vedno ostajajo zaviti v plašč skrivnosti. Menda že več kot sedemdeset let, nekateri menijo, da celo dlje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije