NEODVISNOST

Predsednik evropskega parlamenta: Nihče v EU ne bo priznal Katalonije

Objavljeno 27. oktober 2017 22.15 | Posodobljeno 27. oktober 2017 22.15 | Piše: STA, P. Pa.

Oglasilo se je tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

BRUSELJ, LJUBLJANA – Na sprejem deklaracije o razglasitvi samostojne Katalonije v katalonskem parlamentu se je danes odzval tudi predsednik Evropske parlamenta Antonio Tajani. Kot je sporočil prek twitterja, nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da je deklaracija o katalonski samostojnosti »v nasprotju z vladavino prava ter s špansko ustavo in statutom o avtonomiji Katalonije, ki sta del pravnega reda Evropske unije«.
Katalonski regionalni parlament je danes podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo sta v parlament vložili vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj imata v 135-članskem parlamentu večino, 72 glasov.

Poslanci opozicije – Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos – so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano. Španski senat pa je kmalu zatem odločil, da lahko španska vlada v skladu s 155. členom španske ustave Kataloniji začasno odvzame samostojnost.

Oglasili so se tudi Erjavčevi

Na glasovanje v katalonskem parlamentu se je odzvalo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve in ponovilo dosedanja stališča. Ministrstvo zagovarja univerzalno in neodtujljivo pravico vseh narodov do samoodločbe, pri čemer mora biti ta izražena in izvedena v skladu z demokratičnimi standardi, na zakonit način in skladno s španskim pravnim redom in z mednarodnim pravom.

Ob tem so tudi poudarili »potrebo po iskanju rešitve katalonskega vprašanja z dialogom v ustavnem okviru po mirni poti, pri čemer morajo biti v tem procesu polno spoštovane temeljne človekove pravice in svoboščine«.

Na spletni strani ministrstva sicer ostaja obvestilo, ki so ga objavili po referendumu 1. oktobra, kjer je izbruhnilo nasilje. Kot je zapisano, v Barceloni in drugih območjih Katalonije še vedno potekajo demonstracije, pri čemer lahko mirne demonstracije kljub vsemu prerasejo v konfrontacije, zato tistim, ki bi bili v bližini demonstracij, svetujejo posebno previdnost.

Demonstracije lahko povzročijo tudi nekatere motnje in zamude pri prevoznih storitvah ter lahko v določenem obdobju vplivajo na lokalne javne storitve, še opozarjajo.

 

Deli s prijatelji