TEŽAVE

Precepili populacijo, a spet ustavljajo javno življenje

Domnevajo, da bi bilo lahko za skokovit porast okužb krivo slabo cepivo.
Fotografija: Si predstavljate? Precepili so jih, a jih vseeno čaka še najmanj eno ustavljanje javnega življenja (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Si predstavljate? Precepili so jih, a jih vseeno čaka še najmanj eno ustavljanje javnega življenja (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo

Na rajskem otoku Sejšeli je koronavirus poskrbel za velike težave. Čeprav so tam cepili več prebivalstva kot večina drugih držav na svetu, pa so se ponovno odločili zapreti šole in odpovedati športne aktivnosti za dva tedna. Razlog: naraščajoče število novih okužb.

image_alt
To cepivo je dobilo največ Slovencev: znano, kako je učinkovito


Ukrepi med ponovnim ustavljanjem javnega življenja vključujejo omejevanje druženja med člani več kot dveh gospodinjstev in zgodnejše zapiranje barov. Ukrepi so podobni tistim med zadnjim zaprtjem konec leta 2020, in to kljub temu, da so na Sejšelih cepili več kot 60 odstotkov prebivalcev, kar naj bi bil minimum za precepljenost.


Prejeli kitajsko cepivo


Država v Indijskem oceanu ima nekaj manj kot 100.000 prebivalcev, njeno gospodarstvo pa je odvisno od turizma, zato so takoj, ko je bilo možno, začeli cepiti prebivalstvo s kitajskim cepivom. Donirali so jim ga ZAE. Do aprila je odmerke Sinopharm prejelo 59 odstotkov prebivalcev, preostali so bili cepljeni s cepivom covishield, različico cepiva AstraZenece, narejeno v Indiji. Do danes je skupaj cepljenih 62,2 odstotka prebivalstva, kar Sejšele uvršča na sam vrh, tudi pred Izrael, ki je cepil skoraj 56 odstotkov populacije, poroča Bloomberg.

Število aktivnih primerov, ki je bilo 28. aprila 612, je do 3. maja naraslo na 1068, kar je veliko za državo s tako malo prebivalci. Oblasti niso pojasnile, zakaj narašča število okužb kljub precepljenosti, dejali so le, da je možno, da so se prebivalci okoli velike noči preveč sprostili. Pojavljajo pa se domneve, da je za to krivo slabo kitajsko cepivo, saj se je nekaj podobnega zgodilo v Čilu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije