Pravljična vlogerka pomirja, poučuje o tradiciji in naravi

Njeni posnetki niso senzacionalni, a gledalce polnijo z energijo. 
Fotografija: Vrača k naravi, poučuje in sprošča. FOTOGRAFIJI: Youtube
Odpri galerijo
Vrača k naravi, poučuje in sprošča. FOTOGRAFIJI: Youtube

Mnogi so se sredi tehnološke vročice odpovedali zasebnosti, objavljanje vseh zanimivosti (in nezanimivosti) iz vsakdanjika na družabnih omrežjih je za mnoge nekaj povsem običajnega. In medtem ko si velika večina avtorjev spletnih prispevkov prizadeva prikazati kaj izvirnega, duhovitega, nenavadnega, tudi žalostnega in pretresljivega, je 29-letna Kitajka našla pravi recept za uspeh – s prikazom povsem običajnih gospodinjskih in drugih opravil.
 

Podpira jo celo vlada


Li Ziqi je v domovini spletni fenomen, vlogerki sledijo milijoni predanih oboževalcev, podpira pa jo celo kitajska vlada, saj s svojo dejavnostjo spodbuja in krepi tradicionalne vrednote pisane dežele. Kot se je izkazalo, so njeni prispevki tako zelo priljubljeni, ker gledalce po napornem delovniku sproščajo ter postavijo na trdna tla; in opominjajo, da je življenje veliko več kot nenehno hlepenje po zaslužku, kar jim po večini prinaša le stres in onesnaženje.
Pravljična Li Ziqi je prava pomiritev po stresnem delovniku.
Pravljična Li Ziqi je prava pomiritev po stresnem delovniku.

»Ob koncu dneva jim pomagam odpraviti napetost in jim prikazati prijetno izkušnjo dela na podeželju, kuhanja, različnih obrti ... Predstavljam jim bogato tradicijo njihove lastne domovine, na katero so v vsakdanjem vrvežu preprosto pozabili,« pove mladenka, ki ji redno sledi že kar 58 milijonov oboževalcev. Li Ziqi k zaslonom priteguje s svojim pravljičnim videzom, umirjenim tonom in nadvse počasnim tempom dogajanja: posnetke objavlja povsem neobdelane, vsak postopek predstavi od začetka do konca, brez okrajšav in olepšav. Denimo, ko je zase pletla toplo zimsko jopo, je začela s čiščenjem in predenjem volne, pa barvanjem volnenega sukanca z rastlinsko barvo: skratka, od surovine do izdelka, je glavno vodilo vlogerke, ki živi v sečuanski vasi z babico. Ko je bila stara štirinajst, se je za kratek čas preselila v mesto, da bi zaživela drugače, a se je kmalu vrnila na podeželje, šokirana, da so ljudje v urbanih središčih izgubili stik z realnostjo.


Pozabili so na naravo, ne vedo, od kod pride hrana na njihov krožnik, je izvedela; v mestu so jo celo mnogi prepričevali, da riž raste na drevesih. Od kod so surovine za njihova oblačila, kako se pravilno pripravi raco; kaj vse ponuja kitajska tradicija, kakšna je njihova kultura? Vse to in še več ponuja Li Ziqi in širi pozitivno energijo, se ji klanjajo oboževalci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije