V INDIJI

Prava katastrofa: poleg covida razsaja še mukormikoza

Redka glivična okužba, ki razsaja po Indiji, povzroča veliko umrljivost.
Fotografija: Indija ima nove težave. FOTO: Adnan Abidi, Reuters
Odpri galerijo
Indija ima nove težave. FOTO: Adnan Abidi, Reuters

V Indiji širjenje mukormikoze, redke glivične okužbe, med bolniki s covidom 19 povzroča nove težave. Bolezen menda med covidnimi bolniki povzroča veliko umrljivost, lahko pa pusti tudi trajne posledice pri tistih, ki okužbo preživijo. Med covidnimi bolniki je bilo po vsej državi ugotovljenih 5000 primerov mukormikoze, ki jo povzroča črna plesen. Okužba se pojavlja pretežno pri ljudeh z imunsko pomanjkljivostjo. Podatki so še vedno neenotni, saj le nekatere indijske zvezne države poročajo o primerih.

Zvezna država Maharaštra je do zdaj poročala o 1500 primerih mukormikoze in 90 smrtnih primerih zaradi te glivične okužbe med covidnimi bolniki. O primerih so poročali tudi v šestih drugih zveznih državah.

Bolezen je pogosta pri bolnikih s sladkorno boleznijo in je povezana z neregulirano uporabo steroidov, ki lahko pomagajo pri zdravljenju covida 19. Zloraba zdravil je sicer v Indiji pogosta, saj jih je večina, vključno s steroidi, na voljo brez recepta.
Indijsko ministrstvo za zdravje je zvezne države pozvalo, naj bolezen v skladu z zakonom razglasijo za epidemijo. Tako bi morale bolnišnice primere ustrezno prijaviti.

Trenutno v Indiji primanjkuje zdravila amfotericin B, ki se uporablja za zdravljenje te glivične okužbe. Vlada je napovedala, da bo njegovo proizvodnjo povečala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije