POČASI IN PREVIDNO

Pozor! Novi radarji na hrvaških avtocestah

Tovrstne kamere naj bi na Hrvaškem zaživele v obdobju od 2020 do 2023, da tam stojijo, pa bodo obveščali tudi znaki.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

ZAGREB – Na Hrvaškem bodo postavili nove kamere, ki bodo zaznale prehitre voznike. Ena od možnosti, za katero naj bi se zanimala hrvaško ministrstvo za notranje zadeve in podjetje Hrvaške avtoceste (HAC), je sekcijsko merjenje hitrosti (pri nas smo ta način merjenja hitrosti spoznali na štajerski avtocesti). To pomeni, da bo kamera stala na začetku nekega dvokilometrskega odseka in pa tudi na koncu, na podlagi časa, ki ga bo voznik porabil od točke vstopa do točke izstopa, pa se bo izračunala povprečna hitrost. Seveda bo kamera posnela tudi registrske oznake vozila, tako da z vročevanjem kazni ne bi smeli imeti težav.

Kamere bodo postavljene na območjih, kjer bodo potekala dela, pa tudi na delih, ki so znani po pogostejših nesrečah.


Označene bodo

Tovrstne kamere naj bi na Hrvaškem zaživele v obdobju od 2020 do 2023, da tam stojijo, pa bodo obveščali tudi znaki. Konec koncev njihov namen ni pobiranje glob, ampak dvig ravni prometne kulture, kar bi pomenilo tudi manj nesreč in večjo pretočnost prometa ter manjšo porabo goriva in manjše količine izpustov.

Nizozemci prepolovili število mrtvih

Tak sistem merjenja hitrosti so pred skoraj dvema desetletjema postavili na Nizozemskem med Rotterdamom in Delftem. Zabeležili so bistveno manj prekoračitev hitrosti, število mrtvih pa se je več kot prepolovilo.

Ponekod po hrvaških avtocestah kamere že stojijo, a te služijo predvsem nadzoru prometa. Jutarnji.hr sicer piše, da tudi te zaznavajo hitrost, a niso ustrezne. Edini radarji, ki so ustrezno umerjeni na hrvaških avtocestah, so tisti v hrvaških tako imenovanih cobrah – policijska vozila (slovenska različica bi bil sistem provida, ki ga uporabljamo pri nas).

Signalizacija 3D

Zaradi problematike vožnje v napačno smer po avtocesti bodo na Hrvaškem pilotno preizkusili novo signalizacijo, saj obstoječi stop znak očitno ni dovolj: na cesto bo izrisana signalizacija 3D, ki bo voznike opozarjala, da vozijo v napačno smer. Če se bo izkazala kot uspešna, jih bodo izrisali še drugje.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije