NOVOST

Pozor, na hrvaških avtocestah več kot 1700 novih kamer, ki bodo nadzorovale tudi hitrost

Nujno branje, če se boste na dopust odpravili k Hrvatom.
Fotografija: Novost na hrvaških avtocestah. FOTO: Darwel Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Novost na hrvaških avtocestah. FOTO: Darwel Getty Images/istockphoto

Podjetje Hrvatske autoceste (Hac) bo na vseh avtocestah v državi zamenjalo 1727 analogih kamer z digitalnimi in uvedlo novi prometnoinformacijski sistem, so za hrvaške medije potrdili v Hacu. Nove kamere bodo nadzorovale promet pa tudi hitrost vozil. Projekt sofinancira EU, ki je zanj namenila 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Prva faza namestitve novih nadzornih kamer se je že začela. Kamere bodo od danes do četrtka menjali in testirali na delu avtoceste A1 od Ploč do Karamatićev, ki bo štiri dni zaprt za ves promet.

Hac bo ob uvedbi nove digitalne opreme za videonadzor in sistema za koordinirano upravljanje prometa na svojem sedežu v Zagrebu odprl center za upravljanje in nadzor prometa. Tja bodo v realnem času prihajale informacije o stanju v prometu z vseh cest na Hrvaškem, ki jih upravlja Hac, pa tudi z istrskega ipsilona in z avtoceste Zagreb–Macelj.

Nadzorovale bodo tudi hitrost

V sklopu popolne posodobitve nadzornega sistema bodo na posameznih delih avtocest vgradili tudi nove meteorološke postaje, nekaj novih informacijskih portalov in nov sistem za komunikacijo z interventnimi službami. Nove kamere bodo hitreje in varneje zaznale potencialno nevarne situacije, kot so vožnja v napačno smer, zaustavljena vozila, pešci na cesti, trki, požari v predorih, zastoji in podobno. Nadzorovale bodo tudi hitrost vozil.

Da bi Hrvaška uresničila ta projekt, je skupaj s Slovenijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo zaprosila za pridobitev sredstev EU iz programa Crocodile. Prejela je 85 odstotkov nepovratnih sredstev oziroma 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov).

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas