MEGAKATASTROFE

Pozabite koronavirus, to so katastrofe, ki nam grozijo

Človeštvo čaka pet kategorij katastrof, meni profesor univerze Columbia.
Fotografija: Človeštvo ne čaka nič dobrega. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Človeštvo ne čaka nič dobrega. FOTO: Shutterstock Photo

Letošnje leto ne prizanaša človeštvu. Ves svet se bori z novim koronavirusom, ki je okužil skoraj 14 milijonov ljudi in zahteval 600.000 smrtnih žrtev, po napovedih profesorja Jeffreyja Schlegelmilcha pa se nam tudi v prihodnje ne obeta nič kaj dobrega.
 
Schlegelmilch z univerze Colombia je nedvomno dobro seznanjen s tem, kaj vse grozi človeštvu, saj je direktor državnega centra za pripravljenost na katastrofe, njegovo delo pa je prepoznati in pravočasno opozoriti svet na katastrofe, ki bi človeštvo lahko spravile v velike težave.
 
V svojem blogu profesor opozarja, da je biološko uničenje le ena izmed petih kategorij megakatastrof. Svet se zelo hitro spreminja in razvija, zato je priprava za katero od megakatastrof postala velika težava. Številne lekcije, ki se jih je človeštvo naučilo ali pa bi se jih moralo naučiti iz predhodnih dogodkov, niso več uporabne v današnjem svetu. Ena takšnih je popolna karantena.

Ključna je dobra priprava 

Čeprav je pandemija novega koronavrusa paralizirala svet, pa Schlegelmilch poudarja, da to ni megakatastrofa, kakršne lahko pričakujemo v prihodnje. Človeštvo lahko po njegovem mnenju v prihodnje doživi še jedrsko vojno, drastične podnebne spremembe, kibernetsko vojskovanje in razpad infrastrukture. »Uporaba jedrskega orožja se bo zgodila prej ali slej, a je tudi večja verjetnost preživetja kot med hladno vojno. Ni brez smisla razmišljati o življenju po jedrski vojni.«
 
Čeprav obstaja možnost, da se več megakatastrof zgodi naenkrat, pa je Schlegelmilch mnenja, da se dajo posledice takšnih dogodkov ublažiti z dobro pripravo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije