POČITNICE

Potovanja po Evropi: posebni koridorji za cepljene

V pričakovanju cepilnih potnih listov in poletja.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Nicoletaionescu, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Nicoletaionescu, Getty Images, Istockphoto

V naslednjih šestih tednih naj bi se meje številnih evropskih držav odprle za cepljene turiste, poročajo britanski mediji. Med tistimi, ki bodo junija na široko odprle svoja vrata za cepljene, so Španija, Portugalska in Grčija, ki je že odpravila karanteno za državljane 30 držav, ki so že bili cepljeni ali imajo potrdilo o negativnem testu.

Španski minister za turizem Fernando Valdes je celo dejal, da se državi dogovarjata za vzpostavitev posebnega koridorja za cepljene Britance, ki naj bi do sredine maja že prejeli covid potne liste. Niso pa cepljeni Britanci edini, ki jim bo Španija na široko odprla svoja vrata. Junija naj bi tako toplo medse sprejeli vse z zelenim digitalnim potrdilom. Na spletni strani SchengenVisaInfo še dodajajo, da potrdilo, ki je znano tudi kot cepilni potni list, ni pogoj za potovanje in da bo to potrdilo zgolj olajšalo potovanje po Evropi. Dodajajo še, da je vsaka država sama odgovorna za uveljavitev certifikata. Vprašanja, kdaj bo na voljo tudi Slovencem, smo naslovili na ministrstvo za javno upravo. 

image_alt
Slovenci pakirajo kovčke, letala zasedena do zadnjega sedeža


Grčija bo vstop v državo dovolila turistom, ki so se pred potovanjem cepili, imajo potrdilo o negativnem testu ali potrdilo o protitelesih, pa poročajo na spletni strani Fodors in dodajajo, da Grčija svoja vrata za turiste odpira 14. maja.
 

Kaj bo odločalo? 


Kako pred vrhuncem turistične sezone odpraviti zaprtje meja in znova omogočiti varna potovanja po Evropi, v zadnjih dneh na dolgo in široko razpravljajo tudi v Bruslju. Britanski mediji poročajo, da pogovori tečejo v tej smeri, da bo odločilno vlogo imela precepljenost posamezne države. V tem pogledu najbolje kaže turistom iz Velike Britanije in Izraela, ki so med najučinkovitejšimi.

image_alt
Andrej Šter: To je blef


Peska, sonca in plaž niso željni le britanski turisti. Pete že pošteno srbijo tudi Slovence, ki se bodo ravno v teh dneh množično podali na praznični oddih v Hurgado, na Madeiro in Tenerife. Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter je državljane opozoril, da je treba poznati razmere v državi, v katero potujemo. Preveriti pa je dobro tudi, kakšni pogoji so za vrnitev v Slovenijo.

image_alt
To morate vedeti, če boste šli na Hrvaško med prvomajskimi počitnicami

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije