PROTESTI

Posnetek, ki je vznemiril Srbijo: 20 policistov ga je brutalno preteplo (VIDEO)

Objavljeno 09. julij 2020 07.31 | Posodobljeno 09. julij 2020 08.06 | Piše: N. Č.

Demonstrant je obležal na eni od glavnih ulic v središču Beograda.

Predstavniki vlade govorijo o poskusu državnega udara. FOTO: Twitter
Pred beograjskim parlamentom se je tudi včeraj zbralo na tisoče ljudi. Med posredovanjem policije je bilo ranjenih več ljudi. Po spletnih omrežjih je zakrožil posnetek iz Beograda, na katerem so številni policisti v polni opremi s pendrekom napadli demonstranta, medtem ko je ta ležal na asfaltu.

Veliki protivladni protesti v Srbiji so se v sredo okrog polnoči umirili. Predstavniki vlade govorijo o poskusu državnega udara, ki naj ne bi imel nobene povezave z nezadovoljstvom prebivalstva zaradi ponovnega uvajanja strogih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Srbe so razjezili posnetki policijskega nasilja že prvi dan protestov v torek. Policisti so proti protestnikom uporabljali solzivec in pretepali tudi tiste, ki na protestih sploh niso sodelovali. V Beogradu so v sredo solzivec proti policistom uporabili tudi protestniki. Ti so policiste tudi obmetavali z vsem, kar jim je prišlo pod roke.Podpredsednica srbske vlade Zorana Mihajlović je obsodila nasilje protestnikov, ki so si vzeli za cilj policijo, državne ustanove, medije in voditelje strank, ki so sodelovale na nedavnih volitvah. »Napadi na policijo in pretepi po ulicah Beograda, napadi huliganov na RTV Vojvodine, razbijanje mestne hiše in uradov SNS v Novem Sadu in razbita glava voditelja Gibanja svobodnih državljanov Sergeja Trifunovića so nasilje, ki je nedopustno,« je dejala.

Obrambni minister Srbije Aleksandar Vulin pa je dejal, da je bil cilj demonstracij v Beogradu državni udar in država mora na to ustrezno odgovoriti.
Deli s prijatelji