OMA

Poslovil se je najstarejši pingvin

Mejnika 46 let pri Guinnessu sicer ne morejo uradno potrditi. Oma je prišla v nemški Wuppertal 1975.
Fotografija: Nemčija je bila njen dom 45 let. FOTO: Wing Ho/Getty Images
Odpri galerijo
Nemčija je bila njen dom 45 let. FOTO: Wing Ho/Getty Images

Ime ji je bilo Oma, babica, če hočete, in to zato, ker je bila v živalskem vrtu tako zelo dolgo, da se nihče več ni spominjal njenega imena iz mladosti. Tako je za vse ostala Oma, seveda, zavoljo častitljive starosti: štela je rekordnih 46 let, a zaradi pomanjkljivih podatkov pri Guinnessu dosežka ne morejo uradno potrditi.
 

V jajcu romala v Afriko


A dobro obveščeni povedo, da je pingvinka prišla v živalski vrt v nemškem Wuppertalu na zahodu Nemčije daljnega 1975. Z Antarktike je najprej v jajcu odpotovala v Južno Afriko, kjer se je izlegla, potem pa so jo preselili v Wuppertal, pripovedujejo njeni oskrbniki, ki so prepričani, da je bila Oma najstarejša pingvinja predstavnica na svetu.
Bila je zelo živahna in prijazna. FOTO: Slowmotiongli/Getty Images
Bila je zelo živahna in prijazna. FOTO: Slowmotiongli/Getty Images

V divjini je pričakovana življenjska doba kraljevega pingvina 20 let, Oma je tako pošteno presegla pričakovanja, so ponosni v živalskem vrtu, kjer žalujejo za ljubo varovanko.

V Wuppertal je prispela v družbi enajstih kraljevih pingvinov, sama pa je v svojem življenju postala mamica trikrat. Zadnja leta je potrebovala veliko več nege in pozornosti ljubečih oskrbnikov, saj je imela težave z gibanjem, vidom in uporabo kljuna, sicer pa je bila venomer dobro razpoložena. Pred tedni se ji je stanje začelo občutno slabšati, zato so jo sklenili odrešiti muk in uspavati. Kraljevi pingvin je drugi največji pingvin. Nepoznavalci bi ga utegnili zamenjati s cesarskim, a ima več oranžne barve na prsih, daljši kljun in vitkejše telo.


Omina naslednica je verjetno Olde iz danskega živalskega vrta, ki sicer uradno nosi krono najstarejšega pingvina, šteje pa dobrih 41 let. Živi v mestu Odense, njeno ime pa po dansko pomeni prababica. Spada med oslovske pingvine, ki v divjini živijo v povprečju od 15 do 20 let, v ujetništvu dosežejo tri desetletja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije