NEMČIJA

Popolno zaprtje države, povsem jasno, kdo bo lahko s kom za božič

Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Odločitev, kako bo v Sloveniji, še ni znana.
Fotografija: Ulica v Kölnu 14. decembra. Danes se trgovine zapirajo, pred tem so ljudje hiteli nakupovati.  FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters
Odpri galerijo
Ulica v Kölnu 14. decembra. Danes se trgovine zapirajo, pred tem so ljudje hiteli nakupovati.  FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters

V Nemčiji so od danes v veljavi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje vse do 10. januarja Vrata je zaprla večina storitvenih dejavnosti, šole in večina trgovin.


Svoje in še eno gospodinjstvo, za božič rahlo rahljanje

V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja pa bo veljala za silvestrovo in novoletni dan, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike.


Dovoljeni verski obredi

Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi. Na drugi strani pa so prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med njimi so frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo nekatere trgovine, kot so tiste z živili in za živali ter lekarne, drogerije, pošte, trafike in prodajalci božičnih drevesc.


Delodajalce v Nemčiji še naprošajo, naj v tem času nudijo možnost koriščenja dopusta ali pa omogočijo delo na daljavo. Vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije