VOJNA V UKRAJINI

Rusi raketirali televizijski stolp, v Harkovu uničen slovenski konzulat

V ruskih napadih na ukrajinska mesta nove smrtne žrtve.
Fotografija: Napad Rusov na ukrajinske komunikacije FOTO: Tviter
Odpri galerijo
Napad Rusov na ukrajinske komunikacije FOTO: Tviter

Belorusija se je pridružila vojni proti Ukrajini, so sporočili na Twitter računu ukrajinskega parlamenta. 

Ruska vojska je danes med obleganjem Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, izvedla raketni napad na središče mesta, kjer je zadela tamkajšnjo upravno stavbo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko obstreljevanje Harkova označil za vojni zločin.

»Napad na Harkov je vojni zločin. To je državni terorizem s strani Rusije,« je dejal Zelenski v video izjavi. Pri tem je poudaril, da je šesti dan ruske invazije »obramba prestolnice danes ključna prioriteta države«.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju objavil videoposnetek eksplozije na Trgu svobode v Harkovu in ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil vojnih zločinov. Današnji napad v središču Harkova je označil za barbarskega ter mednarodno skupnost pozval k zaostritvi sankcij proti Rusiji. »Ruski okupator še naprej uporablja težko orožje proti civilnemu prebivalstvu,« je po eksploziji na osrednjem trgu v Harkovu, kamor je priletela ruska raketa, dejal regionalni guverner Oleg Sinegubov in objavil posnetek obsežne eksplozije.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je po prvih podatkih v napadu ranjenih najmanj šest ljudi, med njimi je tudi otrok.

V napadu na Harkov naj bi bil danes ubit indijski študent, so sporočile oblasti v New Delhiju in pozvale Moskvo in Kijev, naj zagotovita varen prehod za približno 12.000 indijskih državljanov, ki so obtičali v državi.

V napadih na Harkov uničena zgradba s slovenskim konzulatom

V napadu ruske vojske na ukrajinsko mesto Harkov je bila danes poškodovana tudi zgradba, v kateri je slovenski konzulat, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. »Žal smo bili obveščeni, da je bil v enem izmed vojaških napadov na mesto Harkov uničen tudi konzulat Republike Slovenije v Ukrajini. Obsojamo to nezaslišano dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino,« so zapisali na MZZ.

To je na Twitterju že pred tem sporočil veleposlanik EU v Ukrajini Matti Maasikas. »Kot 'kolateralna diplomatska škoda' je bil uničen tudi slovenski konzulat v Harkovu,« je tvitnil. Ruske sile so danes izvajale intenzivne napade na drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Po navedbah ukrajinske reševalne službe je bilo v letalskem napadu na stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi, šest pa ranjenih. O napadih na Harkov, ki so zahtevali smrtne žrtve, so poročali že pred tem.

Rusi nad komunikacije

Ruske sile so napadle ukrajinske oddajnike v Kijevu, tamkajšnje televizije so bile nekaj časa brez signala. 

Rusija bo izvedla napad na infrastrukturo ukrajinske obveščevalne službe (SBU) v Kijevu, pa je medtem sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Prebivalce, ki živijo v bližini objektov obveščevalne službe, je pozvalo, naj zapustijo svoje domove.  V napadu je umrlo pet ljudi. O žrtvah poročajo tudi iz drugega največjega mesta Harkov, kjer ruske sile stopnjujejo napade.

Moskva vztraja pri nadaljevanju ofenzive v Ukrajini, dokler ne bodo vsi cilji doseženi

Rusija bo nadaljevala ofenzivo v Ukrajini, dokler ne bodo doseženi njeni cilji, je danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ukrajinsko vojsko je znova obtožil, da uporablja civiliste kot živi ščit.  Vztrajal je, da ruska vojska ne okupira Ukrajine in da Zahod skuša zlorabiti ukrajinsko ljudstvo proti Moskvi.

Kljub podatkom o vse več civilnih žrtvah vojne, ki jo je v četrtek v Ukrajini sprožila Rusija, je zanikal, da bi ruske sile ciljale na civilno infrastrukturo ali domove. Nasprotno, ukrajinske sile uporabljajo civiliste kot ščit za zaščito pred ruskimi napadi, je dejal.

Kremelj: Prezgodaj za oceno pogovorov s Kijevom

V Moskvi so dan po prvem krogu pogajanj med rusko in ukrajinsko delegacijo v Belorusiji, sporočili, da je še prezgodaj za oceno pogovorov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil predsednik Vladimir Putin obveščen o pogovorih, a je prezgodaj za oceno. Moskva bo analizirala izid pogovorov, je dejal Peskov. »Moramo jih analizirati in nato razmisliti o možnostih, o katerih poroča (glavni pogajalec Vladimir Medinski),« je dodal.

Proti Kijevu 65-kilometrski vojaški konvoj

Kijevu se približuje dolg ruski vojaški konvoj, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgodaj zjutraj so se po več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, poroča BBC.

image_alt
Janša: Putin te vojne ne more več dobiti (FOTO, VIDEO)

Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu, je na podlagi svojih satelitskih posnetkov sporočila ameriška družba Maxar. Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drug od drugega, medtem ko so na nekaterih delih vozila zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja pa je opaziti goreče hiše.

image_alt
Male žrtve dobile ime: Polino iz četrtega razreda so ubili ruski saboterji (FOTO)

Ponoči eksplozije v več mestih

Reševalno vozilo skozi razbito steklo. FOTO: Agencja Wyborcza.pl Via Reuters
Reševalno vozilo skozi razbito steklo. FOTO: Agencja Wyborcza.pl Via Reuters
Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil (helikopterjev in kopenskih vozil) v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so začele tudi napad na mesto Herson na jugu Ukrajine. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom. Sicer pa je bilo ponoči v več mestih po Ukrajini slišati eksplozije.

V obstreljevanju v mestu Oktirka na severovzhodu Ukrajine je bilo v ponedeljek po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja ubitih najmanj 70 ukrajinskih vojakov.

Ruski predsednik  vseskozi zatrjuje, da civilno prebivalstvo ne bo tarča napadov, a prizori iz Ukrajine v zadnjih dneh kažejo tudi drugačne podobe. Med hudimi boji je umrlo že več kot 10 otrok, veliko več pa je ranjenih. Po spletu je zakrožil posnetek, ki kaže, kako so hudo ranjeno šestletnico pripeljali na urgenco. Kljub naporom je niso mogli rešiti. »Pokažite to pr**** Putinu! je zavpil eden iz zdravstvene ekipe. Več o tem preberite tukaj.

ZN: Iz Ukrajine zbežalo že več kot 660.000 ljudi

Na Poljsko je iz Ukrajine do danes zjutraj prispelo že okoli 380.000 beguncev, navedbe poljske mejne straže navajajo tuje tiskovne agencije. Skupaj je po podatkih Združenih narodov iz Ukrajine od začetka ruske invazije minuli četrtek zbežalo že okoli 660.000 ljudi. Po navedbah poljskih oblasti prihod beguncev z vzhoda zdaj poteka precej bolj tekoče in brez težav kot v prvih dneh ruske invazije na Ukrajino. Zastojev na mejnih prehodih tako praktično ni več, saj so ukrajinski organi po posredovanju poljskih oblasti bistveno omilili mejne kontrole. V Varšavi zatrjujejo, da so na množico beguncev dobro pripravljeni.

Po zadnjih podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je število Ukrajincev, ki so prispeli v sosednje države, do danes naraslo že na okoli 660.000, kar je približno 140.000 več kot v ponedeljek. Kot je ob tem opozorila tiskovna predstavnica UNHCR v Ženevi Shabia Mantoo, številke eksponentno naraščajo in če se bo ta trend nadaljeval, bomo verjetno priča največji evropski begunski krizi tega stoletja.

Ukrajinski Romi Rusom ukradli tank

V Ukrajini živi tudi številna romska skupnost. Po zadnjem štetju prebivalstva naj bi jih bilo 47.000, vendar nekateri ocenjujejo, da jih je pravzaprav nekajkrat toliko. Številni živijo v Harkovu, ki ga danes ruska vojska intenzivno obstreljuje. V vasi Ljubimovka so se Romi izkazali. Ukradli so namreč tank iz ruskih rok. Kako, še ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije