IZREDNE RAZMERE

Poglejte, kako so iz reškega pristanišča odstranili mino (FOTO)

Delno je bila vkopana v morsko dno. V mestu vladale izredne razmere, evakuirali prebivalce.
Fotografija: Odstranjevanje podvodne mine iz druge svetovne vojne v reškem pristanišču.
Odpri galerijo
Odstranjevanje podvodne mine iz druge svetovne vojne v reškem pristanišču.

Včeraj okoli šestih zjutraj so na Reki zatulile sirene ter napovedale začetek odstranjevanja velike podvodne mine iz druge svetovne vojne, ki so jo lani med infrastrukturnimi deli odkrili na morskem dnu v pristanišču. Pri odstranjevanju mine je sodelovalo več sto pripadnikov civilne zaščite, policije in drugih služb, oblasti pa so že v soboto evakuirale okoli 500 prebivalcev iz okolice reškega pristanišča, označene za rdečo cono.

Uspešno so jo nevtralizirali. FOTO: štab reške civilne zaščite
Uspešno so jo nevtralizirali. FOTO: štab reške civilne zaščite

Tudi v rumeni coni, ki obsega širši del centra Reke, je bilo gibanje omejeno, da se ne bi meščani v trenutku nenadejane eksplozije znašli pred steklenimi površinami, civilna zaščita jim je priporočila, naj spustijo rolete ali zaprejo polknice. Območje ob pristanišču je bilo zaprto za ves cestni, železniški, zračni in pomorski promet, zaprti so bili tudi vsi gostinski in gospodarski objekti. Pristanišče so popolnoma izpraznili. V pripravljenosti so bili tudi v reškem kliničnem centru, od urgentne službe, operacijskih dvoran in enot intenzivne nege do radiologije in transfuziologije, aktivirali so dodatne ekipe, če bi slučajno prišlo do eksplozije.

Potapljači pirotehniki so protiladijsko mino dopoldne uspešno dvignili z morskega dna in jo s pomočjo napihljivih boj z motornim čolnom odvlekli proti odprtemu morju, kjer so jo ob 13.15 varno deaktivirali oziroma nadzorovano razstrelili. Eksplozijo sredi Kvarnerskega zaliva se je slišalo daleč naokoli. Nato so še preverili, ali je operacija potekala po načrtih. Malo pred drugo uro so na Reki spet zatulile sirene in razglasile konec akcije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije