VOJSKA NA MEJI

Poglejte, kako je hrvaški predsednik udaril po Slovencih

Milanović slovenski nadzor meje s policisti in z vojaki označil za operetnega.
Fotografija: Prešnji teden je Milanović obiskal Pahorja. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Prešnji teden je Milanović obiskal Pahorja. FOTO: Jure Eržen, Delo

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes potrdil, da na četrtkovi seji sveta za nacionalno varnost niso obravnavali možnosti spremembe zakona, po kateri bi lahko policistom na meji v pomoč poslali vojake. Obenem je ocenil, da je slovenska taktika nadzora meje, pri katerem ob policistih sodelujejo vojaki, operetna.

Nekatere hrvaške desničarske stranke vztrajajo, da je treba spremeniti hrvaško zakonodajo, tako da bi tudi vojaki imeli pooblastila pri nadzoru državne meje, kot jih imajo v Sloveniji. A Milanović je menil, da je slovenska taktika odvračanja nezakonitih prehodov operetna.

»V Sloveniji so to naredili na način, da se vojaki sprehajajo ob meji skupaj s policisti. Policisti so oboroženi, vojaki pa ne. To je ta taktika odvračanja Slovenije, ki je operetna,« je izjavil Milanović.


Prepričan je, da se vojaki ob policistih le sprehajajo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Prepričan je, da se vojaki ob policistih le sprehajajo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
»Ne želim hrvaških vojakov z rokami v žepih ob meji. Ne želim jih niti z orožjem. Za zdaj to ni potrebno,« je dejal novinarjem, potem ko se je v Zagrebu udeležil globalne pobude poslovnih krogov ob mednarodnem dnevu žensk.

Hrvati menda vedo, kakšne so naloge vojske

Hrvaški predsednik je dodal, da na Hrvaškem vedo, katere so naloge vojske, ki varuje celovitost, neodvisnost in suverenost države. »To so težke kategorije in migrantska kriza jih ne ogroža,« je dejal. Kot je poudaril, bi bilo za dodatna pooblastila hrvaških vojakov treba spremeniti ustavo.

Izpostavil je, da v tem trenutku razporeditev hrvaških vojakov ob meji ni aktualna, kot so to ugotovili tudi na četrtkovi seji sveta za nacionalno varnost. Dodal je, da spremljajo razmere z upanjem, da se ne bo ponovilo leto 2015, ko je hrvaška vojska brez dodatnega zakonskega okvira logistično pomagala policistom med takratnim migrantskim valom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije