SLOVO

Poginila ena zadnjih želv mehkoščitk

Objavljeno 19. april 2019 21.58 | Posodobljeno 19. april 2019 21.58 | Piše: B. K. P.

Na svetu so le še trije primerki te vrste. Če so vsi samci, se jim slabo piše.

Želva vrste Rafetus swinhoei FOTO: Wikipedia
PEKING – Za želve mehkoščitke vrste Rafetus swinhoei so bili že pred leti ljubitelji živali in raziskovalci prepričani, da so izumrle, a so po naključju dva primerka, samca in samico, našli na Kitajskem ter ju preselili v živalski vrt, kjer bi jih lahko preiskovali ter zanje skrbeli in jih nadzorovali.
image
Želva vrste Rafetus swinhoei FOTO: Wikipedia

Poskušali so jih umetno razmnoževati, a brez uspeha. Zdaj pa se je zgodila nova tragedija, poginila je namreč ena od štirih znanih primerkov teh želv, 90 let stara samica, ki so jo le dan prej poskušali umetno oploditi s spolnimi celicami več kot deset let starejšega samca.
image
Mehkoščitke so živele v reki Jangce in ob njej. FOTO: Guliver/getty Images

Z njim so jo neuspešno poskušali spariti že več let in ni jim preostalo drugega, kot da poskusijo še z umetno oploditvijo. Kaj natanko je bil vzrok smrti, bo jasno šele po opravljeni obdukciji, želva menda ni bila bolna ali poškodovana. Poleg omenjenega samčka, ki je prav tako nastanjen v živalskem vrtu v kitajskem mestu Suzhou, menda na svetu živita le še dve takšni želvi, in sicer v Vietnamu, a njun spol ni znan. Če so vse tri preživele živali samci, je izumrtje le še vprašanje časa.
90
let je bila stara želva.


Omenjene mehkoščitke so sicer največje sladkovodne želve na svetu. V dolžino zrastejo do enega metra, tehtajo lahko tudi do sto kilogramov. 
Deli s prijatelji