POGAJANJA

Po pogovoru z Janšo Počivalšek čivka, Tonin molči

Po srečanju s SMC so na vrsti predstavniki Desusa in NSi. 
Fotografija: Janez Janša SDS in Matej Tonin NSi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša SDS in Matej Tonin NSi. FOTO: Jure Eržen, Delo

»S pogajanji na drugi strani si nekako zapravlja zaupanje na naši stran,« je srečanje med Janezom Janšo in Zdravkom Počivalškom komentiral premier v odstopu in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Ta je namreč ob odstopu Počivalšku ponudil roko sodelovanja pred morebitnimi predčasnimi volitvami, a so se v SMC odločili, da se bodo udeležili pogovorov s SDS.

Počivalšek ni razkril veliko. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Počivalšek ni razkril veliko. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Nova vladna koalicija ali predčasne volitve? 


V državnem zboru so danes potekali pogovori o morebitnem oblikovanju nove koalicije. Prvi so se s SDS sestali predstavniki SMC, a po opravljenem sestanku Počivalšek ni želel dajati izjav za medije. Sprva je le dejal, da bo SMC najverjetneje nadaljevala pogovore s SDS in da so bili do zdaj pogovori konstruktivni. 

Ko smo že mislili, da se je Počivalšek povsem zavil v molk, pa je čivknil: »Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja.«

Sestanek so brez izjav zapustili tudi predstavniki NSi. Iz SDS pa so po pogovorih sporočili, da se bodo pogovori o morebitnem oblikovanju nove koalicije nadaljevali prihodnji teden.


Za Desus so prioriteta volitve


Bolj kot Počivalšek in Matej Tonin pa je bila po srečanju z Janšo zgovorna Aleksandra Pivec, ki je razkrila, da je šlo za sestanek, ki je bil bolj informativne narave in da niso sklenili nobenega dogovora. 

Najbolj zgovorna je bila Pivčeva. FOTO: Leon Vidic, Delo
Najbolj zgovorna je bila Pivčeva. FOTO: Leon Vidic, Delo


»Počakali bomo do zaključka dneva. Če bo pripravljenost tudi drugih strank, se bo odločalo, ali bodo pogovori potekali naprej,« je dejala Pivčeva in dodala, da je trenutno toliko čejev, da težko reče, ali bo do teh dogovorov dejansko prišlo.

Pravi, da danes o vsebini niso govorili. »Bolj smo preverjali, ali obstaja načelna pripravljenost za naprej,« je še dejala in dodala, da je prvo sito najširše, na vsebinskem delu bo menda veliko več pogojev, v katerih se bo treba dogovoriti za naprej. »Za našo stranko so prioriteta volitve. Mi smo se zgolj odzvali na te pogovore in želimo sodelovati do tiste točke, da se pri programih razhajamo in da ta programska koalicija ne bo imela šans, da zaživi,« je še dejala.  

Beseda je nanesla še na grozilno pismo, ki ga je prejela. Dejala je, da je šlo za neprimerno vsebino pisma, zato je predala zadevo policiji. V interesu zadeve pa ni, da bi razkrivala več podrobnosti. »Strasti so razburkane in ljudje sprejemajo to na takšen ali drugačen način,« je pojasnila in dodala, da še vedno obstaja velika delitev na desno in levo, a po njenem ni dobro, da se ljudje niso pripravljeni pogovarjati.


 

Preberite še, kaj po grožnjah s smrtjo, ki jih je prejela Aleksandra Pivec, sporoča Janša.



Reševanje lastne kože ali države?


Medtem je Šarec še komentiral pogovore o morebitni novi koaliciji. Dejal je, da jih vidi le kot »ohranjanje stolov, ohranjanje mandatov, strah pred izgubo službe«.
 

Preberite še: Na sedežu SAB policija, kriv je beli prah

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije